Pomůže atentát na Sulejmáního Trumpovi ke znovuzvolení?

Současná akce amerického prezidenta Donalda Trumpa mu může přinést přízeň židovských voličů.

Židovská lobby je v případě Donalda Trumpa rozdělená. Pokus o jeho odvolání z fukce prezidenta řídí tři lidé: Adam Shiff, předseda kongresového výboru pro tajné služby, Daniel Sachs Goldman, odpovědný za výslechy svědků, a Jerrold Nader, předseda kongresového Justičního výboru a hlavní autor žaloby. Tato „svatá trojice“ má jeden společný rys, o němž se v USA z opatrnosti mlčí, a to že všichni tři jsou židovského původu. Trump sám by se nikdy neodvážil na tuto pozoruhodnou „náhodu“ upozornit, napsal renomovaný izraelský list Haaretz, kterému to naopak nečinilo sebemenší potíže.

Všímavému deníku také neuniklo, že i dva korunní svědci Gordon Sondland a Alexander Vindman jsou Židé. Trumpovi by jistě ke znovuzvolení pomohlo, pokud by se za něj židovská lobby jednotně postavila. Atentát na Sulejmáního by jistě jeho postavení upevnil, pokud by byl dobře načasován. Správně měl být proveden v září, jako odpověď na útok dronů na saudská ropná zařízení. Souhrnně řečeno: zásah to byl správný, ale pozdě provedený, a proto vznikají pochyby. 

Na straně druhé Sulejmání rozhodně nebyl ledaskdo. Byl tvůrcem íránského impéria táhnoucího se od Iráku přes Libanon až po Jemen. Byl druhým mužem v oblasti zahraniční politiky, hned po ajatolláhu Chameneím. Válečným zločincem, který měl na rukou krev tisíců lidí, a to včetně koaličních vojáků. Nejspíše řídil i únosy izraelských vojáků prováděné Hizballáhem. Stovky životu spojenců mají na svědomí šíitské milice, které vybudoval v Iráku. Bez nadsázky byl natolik úspěšný, že si zasloužil označení íránský Napoleon. Jeho smrt byla velkým americkým a izraelským zpravodajským úspěchem.

Donald Trump toho pro Izrael vpravdě udělal v pravdě mnoho: naplnil starý židovský sen o Jeruzalému, jako o jeho hlavnímu městu, přiznal mu i Golanské výšiny s jejich zdroji pitné vody, přisoudil židovským usedlíkům práva na půdu v Judeje a Samaře a mohli bychom přidat i čtvrtý, neméně významný dar, jímž bylo zrušení jaderné dohody s Íránem.

Jeho největším konkurentem – v rámci židovské komunity – zřejmě bude demokrat Michael Bloomerg (), bývalý starosta New Yorku. Jeho jmění se odhaduje na 37 miliard dolarů, takže si volební kampaň může zaplatit sám. Voliči tuto skutečnost oceňují, protože nemusí být poplatný svým donátorům. Zprvu byl demokrat, později republikán, od loňska opět demokrat. Za republikány byl v letech 2001–2013 starostou New Yorku. Založil velmi úspěšné mediální impérium, jež nese jeho jméno. Do podzimních voleb je ještě dostatek času na rozhodnutí, koho židovská komunita podpoří za kandidáta na prezidenta USA.

A co říci na závěr? Laskavého čtenáře mohu upokojit. Židé a Peršané za sebou mají několika tisíciletou historii a rozhodně ani jeden ni druhý nepůjde do předem prohrané bitvy. Nějaké ty přeháňky se na obloze mohou objevit, ale jinak můžeme klidně spát.