Povinné ručení na hybridní vozidlo – kde získat nejlevnější pojištění na hybrid

Popularita hybridních vozidel a elektromobilů roste. Dle ministerstva dopravy motoristé jen za první polovinu roku 2021 nově zaregistrovali téměř 3 500 elektrovozů. Společně s vozy na alternativní paliva přicházejí také nové způsoby povinného ručení. Kde získat to nejlevnější pojištění na hybrid? 

Co je elektromobil a hybrid? Elektromobil (EV) je vozidlo poháněné elektromotorem, jež nemá dřívější typ spalovacího motoru. Hybrid je kombinací pohonu na fosilní paliva a elektřinu. Jde o inovativní typy dopravního prostředku, jejichž cílem je omezit jejich provozem negativní vliv na životní prostředí. 

Obliba ekologičtějších vozů globálně roste. Jen v ČR je registrováno přes 8 500 elektromobilů, celosvětově pak 7 milionů. Jejich provoz je výrazně levnější a dosud bylo méně nákladné i povinné ručení. Sjednat pojištění na elektromobily lze např. Na online srovnávači 123ruceni.cz

Nejlevnější pojištění auta předloží online kalkulačka, jež srovnává nabídky jednotlivých pojišťoven. Dosud pojišťovny EV řadily do kategorie s nízkým objemem motoru, zejména díky nízkému zastoupení hybridů v ČR. Nezájem lidí o EV a nedostatek pojistných událostí pojišťovny nestimuloval k vytvoření fixního ceníku pro pojištění auta tohoto typu. 

To se s oblibou elektrovozů rychle mění. Výkon elektromotoru je důležitý parametr ovlivňující cenu povinného ručení, ovšem vliv má i přítomnost baterií, které jsou těžké a zvyšují celkovou hmotnost vozu a tudíž i výši pojistného.

Elektromobilům svítí zelená. Jejich provoz je levný a ekologický. foto: Pixabay

Stanovit odpovídající cenu povinného ručení není jednoznačné také s ohledem na náročnější stanovení ceny auta před pojistnou událostí. Hodnota vozu je totiž ovlivněna aktuální životností baterie. 

Výrobci elektromobilů také z bezpečnostních důvodů upozorňují na nutnost kompletní výměny baterie při autonehodě, což představuje vyšší náklady na opravu. S tím logicky souvisí dražší havarijní pojištění. 

K podrobným studiím a číslům je potřeba analyzovat více pojistných událostí. Ceny povinného ručení se tak ustálí s lety a zkušenostmi, a také s vyhodnocením možných rizik při provozu EV.

Potenciálními riziky jsou vyšší škody na vozidle z důvodů sofistikovanějších technologií. To znamená vyšší náklady na opravy. Zohlednit je potřeba také tichý provoz EV, což může představovat ohrožení chodců na silniční komunikaci. 

V současnosti lze povinné ručení na elektromobil dle online kalkulačky pojištění uzavřít od 2 577 Kč ročně. Ovšem podstatná je beznehodovost, jež výrazně ovlivňuje cenu pojistky směrem dolů. 

Dalšími faktory rozhodnými pro konečnou výši zákonného pojištění vozu jsou typ EV, způsob užití (taxislužba, autoškola, běžný provoz, rozvoz, půjčování), značka a model vozu, objem motoru, fyzická či právnická osoba, věk, bydliště, délka minulého pojištění. 

Příklad nacenění povinného ručení: 

EV pro běžný provoz, Renault Fluence Z.E., rok výroby 2016, motorizace 0,0 (r. v. 08/2011 – dosud, 0 ccm, 50 kW). Fyzická osoba, věk 33 let, bydliště Rokycany. Auto pojištěno od 1. 1. 2021, dřívější autonehody dvě. Roční pojistka 5 172 Kč, měsíčně 431 Kč

Co ovlivňuje výběr elektromobilu a hybridu před běžným vozem

Ve prospěch elektromobilů kromě ekologie hraje technologický pokrok. Rostoucí počet dobíjecích stanic, asistenčních služeb, servisů, prodloužení dojezdové vzdálenosti a rychlejší nabíjení. 

Svůj podíl v rozhodnutí pořídit si vůz s vnitřním spalováním, nebo EV mají také dotace od EU firmám. Benefity jsou osvobození od placení silniční daně, bezplatné parkování v modrých zónách a v dohledné době upuštění od dálničních známek. 

Plnící stanice se rozrůstají po celé republice. S poptávkou roste i nabídka. foto: Pixabay

Podmínkou pro čerpání výhod je registrace poznávací značky. Majitelé elektromobilů obdrží do 15 dnů od podání žádosti SPZ s písmeny EL, a to bez poplatku. Hodnota emisí CO2 nesmí překročit 50 g/km. Nová SPZ má mezinárodní platnost. 

Nejzastoupenějšími druhy ekologických vozů v ČR jsou Plug-in hybridy, BEV vozidla (bateriové elektrické), dále vozy na LPG (zkapalněný ropný plyn), CNG (stlačený zemní plyn) a FCEV (elektrický s palivovými články).

zdroj: placená inzerce

The post Povinné ručení na hybridní vozidlo – kde získat nejlevnější pojištění na hybrid first appeared on Hybrid.cz.