Povlak co ničí bakterie při nízké intenzitě světla

Výzkumný tým University College London zveřejnil výzkum speciálního povlaku, který na světle ničí mikroby. Tato technologie může být aplikována na obrazovky telefonů, klávesnice či vnitřku katetrů a dýchacích trubic pro zamezení šíření nemocí ve zdravotnických zařízeních.

Antimikrobiální povlak aktivovaný světlem úspěšně ničí bakterie v nízké intenzitě okolního světla 300 Lux. Tato intenzita se běžně vyskytuje v čekárnách či prostorách nemocnic. Dříve podobné povlaky vyžadovaly intenzivní světlo až 3000 Lux, toho bylo dosaženo jen na operačních sálech.

Nový baktericidní povlak je vyroben z malých shluků chemicky modifikovaného zlata zabudovaného do polymeru s genciánovou violetí, barviva s antibakteriálními a antimykotickými vlastnostmi.

Dle vyjádření jednoho z autorů, Dr. Byoung Hwanga, je genciánová violeť, slibným kandidátem na hubení bakterií a udržování sterilních povrchů. Když jsou vystaveny jasnému světlu, vytvářejí reaktivní kyslíky, které ničí bakterie poškozením jejich ochranných membrán a DNA. Tato reakce je ještě více umocněna ve chvíli kdy je sloučenina spárována s kovy, jako je stříbro, zlato nebo oxid zinečnatý.

Dle dodatku Dr. Hwanga se nový povlak jeví jako velmi účinný prostředek proti bakteriím S. aureus a E. coli, což je slibné pro použití v různých zdravotnických aplikacích.

Zdroj: ledinside.com