Požáry Li-ion akumulátorů v USA

Nedávné incidenty, které se odehrály na území USA poukazují na potenciální nebezpečí, které mohou nekvalitní dobíjecí Li-ion baterie skrývat.

Jeden z požárů baterií se odehrál ve městě San Francisco, kde požár uchvátil elektrokolo spadající do sdílené služby Lyft. Společnost Lyft provozuje sdílené elektrokola v pobřežní oblasti ve městech Oakland, Emeryville, Berkeley, San Francisco a San Jose.

Tento požár baterie elektrokola není ovšem ojedinělý případ, další dva obdobné případy byly zaznamenány v oblastech San José a Berkeley, dle vyjádření společnosti není ovšem vyloučen požár z důvodu vandalizmu.

Mluvčí společnosti oznámila, že prozatím stahuje všech 2500 elektrokol z této oblasti, dokud nebude objasněna jasná příčina požáru. Jedná se tak už o druhý incident, kdy byly elektrokola z technických důvodů stažena z ulic.

Požáry baterií kol, ale nebyly jediné.  Město Eugene v Oregonu se potýkalo s požárem domu způsobeným baterií v elektrické matraci. Další případ se odehrál na vysokoškolských kolejích Calhoun Hall ve městě Cincinnati. Zde požár uchvátil elektrický skateboard, škoda byla vyčíslena na 20 000 USD (cca 500 000 Kč).

Zdroj: daytondailynews.com, kezi.com, eastbaytimes.com