PRE otevřelo jubilejní 300. nabíjecí stanici s výkonem až 300 kW

PRE otevřela svoji nejvýkonnější dobíjecí stanici pro elektromobily, současně jde o 300. dobíjecí stanici v síti PREpoint.

Pražská energetika zprovoznila svoji nejvýkonnější a nejrychlejší veřejnou dobíjecí stanici pro elektromobily. Hypercharger Alpitronic je umístěn v Praze 11, nedaleko nájezdu na dálnici D1 Praha – Šeberov, na parkovišti v ulici U Kunratického lesa 1801.

Stanice umožňuje dobíjet výkonem 300 kW, což je několikanásobně více, než nabízejí běžné dobíjecí stanice. Lze ji považovat za jednu z nejvýkonnějších a nejrychlejších dobíjecích stanic v celé České republice. Současně jde o jubilejní 300. veřejnou dobíjecí stanici v síti PREpoint.

Pražská energetika v rámci slavnostního otevření předvedla zástupcům médií ultrarychlé dobíjení jednoho z technologicky nejvyspělejších elektromobilů současnosti, vozu Audi e-tron GT. V rámci vysokého výkonu je možné za 5 minut dobíjení zvýšit dojezd tohoto vozidla o dalších 100 kilometrů v kombinovaném provozu. Stanice samozřejmě umožňuje i dobíjení jiných typů vozidel nižším výkonem.

Zelená energie a dobíjení přes čip

Do všech dobíječek v síti PREpoint je dodávána stoprocentně zelená energie pocházející z obnovitelných zdrojů, zejména z fotovoltaických, vodních a větrných elektráren. Platba za dobití elektromobilu je možná čipem, případně přes QR kód a platební bránu.

„Elektromobilita má důležité místo v moderní dopravě a její význam bude do budoucna stále narůstat, a to obzvláště ve městech. Zvyšují se dojezdy nových elektrovozidel i kapacita baterií, proto je potřeba navyšovat také výkon dobíjecích stanic. Z pohledu řidičů je podstatná možnost pohodlně dobít vozidlo kdekoli na cestách, proto jsme v poslední době uzavřeli roamingové dohody s našimi partnery, díky kterým mohou majitelé elektromobilů dobíjet své vozy kdekoli v ČR.
Pražská energetika jde ještě o krok dál a pro své zákazníky nově přichystala možnost dobíjení prostřednictvím čipu od PRE nejen na území České republiky, ale rovněž v rámci roamingu u našich zahraničních partnerů, zatím v Rakousku a v Německu,“
říká Pavel Elis, předseda představenstva a generální ředitel PRE.

Pro uživatelsky příjemnou obsluhu dobíjecích stanic vytvořila Pražská energetika zcela unikátní mobilní aplikaci PREcharge, jejíž velkou výhodou je možnost vyhledávání dobíjecích stanic PREpoint na aktualizované mapě s detailními informacemi o každé stanici včetně jejího výkonu a aktuální dostupnosti. Přehled dostupných dobíjecích stanic je také nedílnou součástí palubních navigačních systémů v elektromobilech.

Podpora z Evropy

Jubilejní 300. dobíjecí stanice v síti PREpoint byla vystavěna za pomoci CEF – Nástroje pro propojení Evropy – doprava, který byl zřízen k financování výstavby a modernizace transevropské dopravní sítě (TEN-T). Roli takzvaného národního kontaktního místa pro dopravní část CEF plní Ministerstvo dopravy. PRE dále spolupracuje při výstavbě dobíjecích stanic s Ministerstvem průmyslu a obchodu, s Magistrátem hlavního města Prahy, s provozovateli čerpacích stanic, s obchodními řetězci a dalšími.

„Hlavní město Praha podporuje rozvoj čisté mobility na svém území a čistou mobilitu nelze rozvíjet bez dostatečně robustní a spolehlivé dobíjecí infrastruktury. Rada hl. m. Prahy v loňském roce také schválila Generel rozvoje dobíjecí infrastruktury v hlavním městě Praze do roku 2030. Jako akcionář PRE vítáme investice do dobíjecích stanic v rámci projektu Metropolitní sítě, kdy se jedná především o síť rezidenčního dobíjení. Zároveň také chápeme nutnost budování sítě vysoce výkonných rychlodobíjecích stanic, bez kterých se také na území hlavního města neobejdeme,“ dodal radní hl. m. Prahy pro oblast majetku a předseda dozorčí rady PRE Jan Chabr.

K významným partnerům patří například OMV, ČEPRO, Benzina a síť obchodů Penny Market. Pro rozvoj elektromobility je rovněž důležitá spolupráce s výrobci automobilů, zejména se Škodou Auto a také s ostatními značkami z koncernu Volkswagen.

V ČR jezdí 10 000 elektromobilů

Podle posledních dat z Centra dopravního výzkumu (CDV) je v České republice provozováno 10 tisíc osobních vozidel s čistě elektrickým pohonem, z čehož téměř 40 % je registrováno právě v Praze. K dispozici mají jejich řidiči v celé ČR celkem 1 525 veřejných dobíjecích bodů na 799 dobíjecích stanicích (pozn.: stav k 30. 9. 2021).

Dle statistiky CDV z toho připadá na hlavní město 185 dobíjecích stanic s celkem 350 dobíjecími body. Největším provozovatelem dobíječek je v Praze PRE, která na území hlavního města provozuje více než polovinu všech dobíjecích bodů.

Vedle metropolitní sítě dobíjecích stanic provozuje PRE také svoji Páteřní síť po celé ČR a dále se v rámci mezinárodního projektu CEUC (Central European Ultra Charging) podílí i na rozvoji sítě ultrarychlých dobíjecích stanic o výkonu nad 150 kW.

PRE patří k průkopníkům výstavby dobíjecích stanic v České republice. Svoji první veřejnou dobíjecí stanici zprovoznila na začátku roku 2011 v Praze na Chodově. Dnes čítá síť PREpoint celkem 300 veřejných dobíjecích stanic a do konce roku 2022 má PRE v plánu výstavbu dalších 150, a tedy dosažení celkového počtu 450 veřejných dobíjecích stanic v síti PREpoint.

Stále více společností také zařazuje elektromobily do svých firemních flotil. Největší firemní elektromobilní vozový park provozuje v ČR právě Pražská energetika. Její firemní flotila čítá více než 110 elektromobilů.

zdroj: tisková zpráva, fotky: PRE

The post PRE otevřelo jubilejní 300. nabíjecí stanici s výkonem až 300 kW first appeared on Hybrid.cz.