Přemýšlíte nad koupí elektromobilu? Tohle jsou jejich výhody a nevýhody

Téma elektromobility už nějakou dobu rezonuje nejen českou společností. Jestli patříte k jejich zastáncům a plánujete si auto s elektrickým motorem pořídit. Seznamte se nejdříve s jejich výhodami i nevýhodami.

Na čem u elektromobilů ušetříte

U elektromobilů se vyhnete běžné údržbě (výměna oleje, filtru, svíček apod.). Takže v průběhu let můžete na těchto položkách hezky ušetřit.

Úspor se dočkáte také u povinného ručení elektromobilů. Toto pojištění vás může klidně vyjít, oproti vozům s dieselovým nebo benzínovým motorem, až o polovinu levněji. Elektrické motory jsou totiž zařazeny mezi ty s nejnižším objemem. Stačí se podívat na srovnání povinného ručení – hezky a přehledně vám ho ukáže online kalkulačka povinného ručení.

U havarijního pojištění je ovšem zohledňována celková hodnota vozu, takže v tomto případě si za pojistku, stejně jako za samotný elektromobil, o něco připlatíte. 

K nabíjení stačí zásuvka

Stačit vám bude domácí zásuvka (ideálně za nízkého tarifu, kdy vás ujetí 100 km vyjde na méně než 30 Kč), veřejná dobíjecí stanice nebo rychlonabíječka. I když v případě potřeby elektromobil nenabijete na každé benzínce, nutno říct, že nabíječek v Česku přibývá a tento trend bude pokračovat i v dalších letech.

Pozor na vybíjení baterky v zimě

Starší elektromobily měly špatně izolované baterie, s čímž se pojilo jejich rychlé vybíjení při vytápění. Dnešní elektromobily k vytápění i chlazení používají malé tepelné čerpadlo, takže tenhle problém nehrozí.

Dojezd elektromobilů

Krátký dojezd se elektromobilům vyčítal ještě 5 let zpátky. Dnes tyto vozy zvládnou 200 až 300 km, Tesla pak i 400 km.

Cena elektromobilů

Toužíte po elektromobilu Tesla? Připravte si cca 1 milion korun. Nejlevnější elektromobily pořídíte přibližně za 600 tisíc, ty nejběžnější pak za 800 tisíc.

Vyšší nehodovost

Elektromobily navíc konkrétně v České republice způsobují v průměru mnohem více nehod než klasická auto. A to kvůli stylu jízdy a nevyhovující infrastruktuře. Je tedy potřeba myslet na své odpovídající zajištění, které zvládnete i z pohodlí domova díky povinnému ručení online.

zdroj: placená inzerce

The post Přemýšlíte nad koupí elektromobilu? Tohle jsou jejich výhody a nevýhody first appeared on Hybrid.cz.