Připravte si vytápění na zimu: jak vybrat krbová kamna?

Jako jedna z nejlepších alternativ k vytápění plynem či elektřinou pro letošní zimu vychází dřevo a krbová kamna. Máme pro vás pár tipů jak vybrat ta správná.

Krbová kamna jsou dobrý pomocník pro vytápění domu. Dřevo se minimálně na letošní zimu opět stává poptávanou komoditou. I přesto ho, zejména s pomocí samotěžby, lze získat v lesích poměrně levně (už kolem 100 Kč za kubík). Jak ale vybrat správná krbová kamna?

Zhruba platí, že 1 kW výkonu krbových kamen vytopí 20 m3 ve starším domě, u novostavby to je kolem 40 m3. Pro správný výběr krbovek tedy potřebujete znát objem vytápěného prostoru v metrech krychlových a hodí se určitě i průměrná tepelná ztráta objektu.

SOUVISEJÍCÍ: Levné vytápění: roste zájem o akumulační krby

Kamna fungují nejefektivněji, když pracují asi na 60-70 % svého maximálního výkonu. Menší výkon znamená špinění čelního skla, usazování zplodin v kouřovodech (dehtování) a nedokonalé a tedy i neefektivní spalování. V opačném případě se zase budou kamna přetápět, což jim zkrátí životnost.

Pokud chcete s kamny vytápět jednu či dvě místnosti, zvládne to i základní typ bez teplovodního výměníku. Krbová kamna ve verzi s teplovodním výměníkem zvládnou vytopit celý dům i ohřát vodu. Mohou dobře posloužit k přitopení i jako jediný zdroj. Problémem ale může být jejich správné napojení k jinému, regulovanému zdroji energie jako je tepelné čerpadlo. Více v podrobném článku na TopIn.cz.

Také umístění kamen je nutné dobře promyslet. Ideální by bylo vprostřed vytápěného prostoru, což je však u většiny nemovitostí nesplnitelné. Ideální místo pro krbová kamna musí být od stěn vzdálena minimálně 20 cm (od hořlavých materiálů minimálně 80 cm) a boční a zadní stěna nesmí být obložena hořlavými materiály. Stejně jako podlaha kolem kamen – i ta musí být žáruvzdorná. Pod samotnými kamny rovněž nesmí být nainstalované podlahové vytápění.

Důležité je postavit je na pevnou podložku (sklo/kámen/beton) a připojit ke komínu správného průměru (většinou mají kamna vývod 120, 130 nebo 150 mm). Parametry komína je třeba vždy zohlednit s ohledem na výšku a jeho tah. Před zapojením budete potřebovat revizi komína kominíkem a zásobu tvrdého a dostatečně vyschlého dřeva, kterým budete topit, ideálně buk, dub, jasan, javor nebo bříza. Důležité je také nezapomínat na dostatek vzduchu pro spalování, což lze řešit přívodem vzduchu potrubím z vnějšího prostředí. Vzduch lze brát i z místnosti, pak je ale nutné dostatečné větrání.

Spotřeba dřeva samozřejmě závisí na tom, jak moc intenzivně budete topit. Kamna s 80% účinností dávají z 1 kg dřeva spáleného za hodinu přibližně 3 kW výkonu. U kamen s výkonem 6 kW stačí pro dosažení požadovaného výkonu spálit dva kilogramy dřeva.

zdroj: vlastní

The post Připravte si vytápění na zimu: jak vybrat krbová kamna? first appeared on Hybrid.cz.