Příští generace elektromobilů Jaguar a Land Rover dostane vylepšené polovodiče od Wolfspeed

Partnerství se společností Wolfspeed zajistí dodávky polovodičů z karbidu křemíku, které jsou nedílnou součástí elektrifikace nové generace modelů Range Rover, Discovery, Defender a také značky Jaguar.

Společnost Wolfspeed dodá polovodiče na bázi karbidu křemíku pro příští generaci elektromobilů značek Jaguar a Land Rover. Tyto polovodiče zajistí vyšší účinnost hnacího ústrojí a větší dojezd.

Pokročilé polovodiče Wolfspeed na bázi karbidu křemíku budou konkrétně využity v měniči, který bude řídit přenos energie z baterie k elektromotorům. Dle odhadů tyto polovodiče přináší vyšší účinnost s úsporou energie až 3 %, což uživatelům vozidel zvyšuje dojezd. První modely Range Rover s touto vyspělou technikou budou k dispozici od roku 2024 a nové plně elektrické vozy značky Jaguar o rok později.

Partnerství navazuje na stávající spolupráci společnosti Wolfspeed s úspěšným závodním týmem Jaguar TCS Racing, který se účastní mistrovství světa ABB FIA Formula E. Pokročilé polovodiče se využívají v závodních vozech ke zvýšení efektivity a výkonu na závodní trati.

 „Díky spolupráci s týmem Jaguar TCS Racing v posledních pěti sezónách se obě společnosti znají. Rozvinutím tohoto partnerství do strategické podoby v rámci naší iniciativy Reimagine můžeme integrovat pokročilou technologii Wolfspeed na bázi karbidu křemíku do naší nové generace elektromobilů a zajistit tak našim klientům větší dojezd a výkonnost,“ řekl Thierry Bolloré, Chief Executive Officer Jaguar Land Rover.

 „Jsme rádi, že můžeme být důležitým partnerem společnosti Jaguar Land Rover a podpořit tak její odvážný závazek elektrifikovat své ikonické značky pomocí technologie na bázi karbidu křemíku. Tato technologie přináší vysoký výkon, účinnost a dojezd. Energetická účinnost polovodičů z karbidu křemíku bude hrát zásadní roli při plnění vlastních cílů společnosti Jaguar Land Rover v oblasti nulových emisí uhlíku a při přechodu světa na budoucí plně elektrickou dopravu,“ dodal Gregg Lowe, Wolfspeed President and CEO. 

Partnerská dohoda znamená, že automobilka Jaguar Land Rover je součástí programu Wolfspeed Assurance of Supply Program, aby si zajistila dodávky této technologie pro potřeby budoucí výroby elektromobilů. To umožní větší přehled a kontrolu nad budoucím dodavatelským řetězcem společnosti Jaguar Land Rover a je klíčem k novému přístupu k hodnotovému řetězci provozu a dodavatelského řetězce společnosti pod vedením Barbary Bergmeierové, výkonné ředitelky pro průmyslové operace.

Technologie Wolfspeed napájí elektrické pohonné systémy v celém spektru napětí – od 400 V do 800 V. Napájecí zařízení na bázi karbidu křemíku se vyrábí v závodě společnosti Wolfspeed v Mohawk Valley Fab v Marcy ve státě New York, který byl otevřen v dubnu 2022 jako největší světové zařízení na výrobu polovodičů o maximální velikosti 200 mm. Plně automatizované zařízení výrazně rozšiřuje kapacitu pro technologie společnosti Wolfspeed na bázi karbidu křemíku, které budou uspokojovat rostoucí poptávku výroby elektrických vozidel a dalších pokročilých technologických odvětvích po celém světě.

Automobilka Jaguar Land Rover se v rámci své strategie Reimagine transformuje na plně elektrickou značku tak, aby do roku 2039 dosáhla nulových emisí uhlíku ve svém dodavatelském řetězci, produktech, službách a provozu.

zdroj: tisková zpráva

The post Příští generace elektromobilů Jaguar a Land Rover dostane vylepšené polovodiče od Wolfspeed first appeared on Hybrid.cz.