Prodej CNG u innogy rostl o 14 %, podíl BioCNG roste

Společnost innogy zaznamenala meziroční nárůst prodeje CNG o 14 % na 12,1 mil. kg. Podíl bioCNG dosáhl 43 % a překročil 5 mil. kg.

Dramatický nárůst cen plynu způsobuje také přesuny zákazníků na CNG trhu. Podobně jako u dodavatelů energií také provozovatelé CNG stanic, kteří nakupují plyn za aktuální tržní ceny, museli CNG u svých stojanů zdražit výrazně více než konkurenti, kteří nakupují plyn postupně a s větším časovým předstihem. Motoristé se kvůli tomu přesunuli k plničkám s nižší cenou. To potvrzuje rostoucí zájem o tankování CNG v síti innogy v závěru loňského roku.

Celkově i díky tomuto trendu posledních měsíců innogy hlásí meziroční nárůst prodejů CNG o téměř 14 procent. Ve srovnání s výsledky roku 2020 se výtoč na v síti plniček innogy zvýšil o skoro 1,5 milionu kg na celkových 12,1 milionu kg CNG. 

Nárůsty ve výtočích jsme viděli od září, kdy se začaly projevovat vyšší ceny u konkurence. Řada provozovatelů CNG stanic nakupuje zemní plyn obdobně jako provozovatelé klasických čerpacích stanic, tedy například na měsíc dopředu. V minulých letech se tato strategie nákupu zemního plynu vyplácela, situace se však vloni s rostoucími cenami obrátila a těmto hráčům se nákup komodity výrazně prodražuje. My jsme díky silnému zázemí skupiny innogy a také aktivnímu řízení nákupu plynu zvládli turbulentní situaci lépe a můžeme motoristům nabídnout atraktivnější cenu,“ uvedl Zdeněk Kaplan, CEO innogy Energo.

Na trhu tak vidíme dříve nevídané rozdíly v cenách. Na mnoha stanicích se v současnosti cena CNG pohybuje běžně okolo 60 Kč/kg a na některých stanicích šli provozovatelé s cenou ještě výš. Průměrná cena na plničkách innogy se aktuálně pohybuje na úrovni 38 Kč/kg. „Zákazníci logicky vyhledávají stanice s nižší cenou a neváhají ujet i větší vzdálenost, aby natankovali levněji u innogy,“ dodal Zdeněk Kaplan.V loňském roce se innogy také podařilo výrazně navýšit podíl obnovitelné složky – biometanu.

Překročili jsme hranici pěti milionů kubíků biometanu. BioCNG tak už tvoří téměř polovinu prodaného objemu u našich stojanů. Podíl biosložky chceme letos opět navýšit. Reagujeme na rostoucí poptávku firemního sektoru po čisté mobilitě. Stále více firem chce podnikat udržitelně a v rámci svých firemních vozových parků nakupují také CNG auta. S bioCNG pomáháme našim zákazníkům efektivně plnit jejich ekologické cíle,“ řekl manažer čisté mobility Jan Kolečko.

zdroj: tisková zpráva

The post Prodej CNG u innogy rostl o 14 %, podíl BioCNG roste first appeared on Hybrid.cz.