První budova čisté energie v Německu

Rakouská společnost Zumtobel představila svůj nový projekt budovy městské haly v německém Freiburgu.

No projektu se podílela celá řada architektů, společnost Tropp Lighting Desing a hlavní představitelé města Freiburg. Zumbotel dokázal snížít energetické nároky budovy na deficitní stav, tedy sama hala vyprodukuje více proudu než spotřebuje, díky použití velkého množství fotovoltaických panelů.

Budova je stavěna ve funkčním a stylovém designu, kdy byl zvolen oválný tvar budovy a fasáda se štíhlými podlahovými lamelami, které se táhnou podél celé budovy. Vzhled objektu vyzařuje patřičnou důstojností a zároveň je dosaženo mimořádně nízkých energetických nároků budovy.

Osvětlení je řešeno společností Zomtobel úspornou LED technologií, která výrazně přispěla k nízkým energetickým nárokům. Zumtobel poskytuje světlo bez oslnění díky své vícevrstvé konstrukci svítidel, která je vybavena difuzorem a mikro-prismatickou optikou. Zvýšený index vykreslení barev (CRI) o hodnotě vyšší než 90 zaručuje maximální kvalitu světla a autentičnost podání barev v místnostech.

Dosažení této dokonalé kombinace architektury, designu a světla za účelem dosažení nejvyšších standardů pohody, designu a energetické účinnosti pomohla městské budově v Freiburgu stát se první německou administrativní budovou čisté energie.

Zdroj: ledinside.com