První dodávka recyklovaného materiálu z Li-ion akumulátorů

Společnost zabývající se recyklací a obnovu lithium-iontových baterií, Li-Cycle, dokončila první dodávku komerčně recyklovaného materiálu z  baterií. Recyklovaný produkt byl zpracován v kanadském závodě v Ontariu a obsahoval klíčové energetické kovy: kobalt, nikl a lithium – používané v lithium-iontových bateriích. Technologie zpracování umožňuje využití 80-100% všech materiálů nalezených v lithium-iontových bateriích pomocí dvoukrokového mechanického a hydrometalurgického (mokrého) chemického procesu. Procesní technologie je schopna recyklovat všechny varianty katod a anod v lithium-iontovém spektru, aniž by je bylo nutné třídit na konkrétní chemické prvky. Při zpracování je rovněž zajištěna bezpečnost zpracování bez rizika úniku tepla tzn., že. během zpracování nehrozí žádné nebezpečí požáru.

Zpracovatelská společnost rovněž oznámila, že hodlá expandovat a ve státě New York zřídí své první zařízení na území USA. Společnost Li-Cycle tak zahájí provoz v Eastman Business Park (EBP) v Monroe County ve snaze proniknout do robustního dodavatelského řetězce lithium-iontových baterií ve Spojených státech. Li-Cycle vybrala EBP jako nejlepší místo pro poskytování služeb své rostoucí klientské základně na jih a na středozápad. Pozitivním aspektem bude také závazek na vytvoření minimálně 23 pracovních míst. Li-Cycle očekává, že bude nové zařízení plně funkční již koncem tohoto roku.

Do roku 2040 se bude po světě pohybovat více jak 559 milionů elektrických vozidel. Kromě toho se v průběhu stejného období předpokládá, že kapacita globálních zařízení pro skladování energie lithium-iontových baterií poroste více než 50 krát. Světu tak v současné době stále chybí životaschopná možnost, jak se vypořádat s exponenciálně rostoucím objemem starých lithium-iontových baterií.

Zdroj: greencarcongress.com