První svezení: elektromobil Audi Q8 e-tron

Dnes jsme měli možnost se svézt novinkou na českém trhu, luxusním elektromobilem, konkrétně vozem s označením Audi Q8 Advanced 55 e-tron quattro. Jaké byly první dojmy?

Super. Řidič sedne do auta a přesně ví, co a jak. Žádné zbytečné odlišnosti. S přehledem seřídí sedačku, volant, nastartuje a jede se. Navigace rozumí dobře pokynům v češtině, dotykové displeje se příjemně ovládají. 

Audi Q8 e-tron - interiér

Kde začíná veliké překvapení, je absence zpětných zrcátek, které v námi testované verzi nahradily kamery a displeje. Takzvaná virtuální zpětná zrcátka jsou sice zajímavou a efektní novinkou, ale naštěstí pouze příplatkovou výbavou, pro kterou se můžete, ale nemusíte, rozhodnout. Popravdě, jejich použití je veliký nezvyk a uvidíme, zda se nám s nimi povede sžít při delším testu. Prozatím jsme rozpačití. 

Audi Q8 e-tron - virtuální zpětné zrcátko
Opravdu nezvyk. Alespoň prozatím.

Co se jízdních vlastností týče, tam není co vytknout. Adaptivní vzduchový podvozek si bere to nejlepší ze sportovního i komfotního přístupu, auto jede krásně i po českých okreskách. Maximální výkon 300 kW využije člověk reálně málokdy, zátah je ale opravdu respektuhodný. Stovka za 5,6 sekund asi hovoří za vše.

Audi Q8 Advanced 55 e-tron quattro

Samozřejmě, čím více blbnutí se zrychlením, tím více ukrojíte z deklarovaného 501km dojezdu, který je spočítán z průměrné spotřeby 23,5 kWh. My jsme se při 70km testovací trase převážně po městech a okreskách pohybovali mezi 25 – 28 kWh na 100 km. To není vůbec zlé. Pokračování v plnohodnotném testu, kde ověříme zejména rychlost nabíjení, která je deklarovaná z 10 na 80 % do půl hodinky.

Audi Q8 Advanced 55 e-tron quattro
Zvláštní i zvenku. Nedají se sklopit, ale ční zhruba jako standardní sklopené zrcátko.
Audi Q8 Advanced 55 e-tron quattro
Digitální Matrix LED světlomety jsou schopné promítat na silnici kdejaké informace. Bohužel jsme měli auto ve dne.

zdroj: vlastní, foto: Hybrid.cz

The post První svezení: elektromobil Audi Q8 e-tron first appeared on Hybrid.cz.