Psi vnímají magnetické pole, močí severojižně

oznámení České zemědělské univerzity

K tomuto závěru došel tým vědců z České zemědělské univerzity v Praze a z Univerzity Duisburg-Essen v Německu, jejichž neuvěřitelné zjištění v nejbližších dnech oficiálně vyjde v renomovaném vědeckém časopise Frontiers in Zoology.
Vědci změřili orientaci těla 70 psů různých plemen při vyměšování – vždy ve volnosti a bez vodítka. Výsledky více než 7000 statistických analýz (ke každému údaji byly zaznamenávány informace týkající se lokality, denní doby a dalších důležitých parametrů, jako je například znalost terénu každého psa) však byly velkým zklamáním. Na rozdíl od pasoucích se krav, myškujících lišek a dosedání vodního ptactva na hladinu, jejichž studiem se výzkumný kolektiv také zabýval, psi v průběhu urinace ani defekace nevykazovali žádnou směrovou preferenci.
Pak ale vědecký tým Dr. Vlastimila Harta a Prof. Dr. Hynka Burdy došel k pozoruhodnému zjištění. Roztřídil data podle nepatrných výkyvů magnetického pole v průběhu celého období jejich sběru. Tyto nepravidelné a drobné změny intenzity a deklinace magnetických siločar Země, které zaznamenávají magnetické observatoře, jsou volně dostupné online. Výsledný obraz analýz dat, seřazených do několika kategorií, je jasný a ohromující: psi preferují nasměrování těla v severojižní ose, ale pouze v obdobích, kdy je magnetické pole klidné. Poté, co vědci vzali v úvahu všechny další faktory, došli k jednoznačnému závěru, že tento objev potvrzuje magnetický smysl našich čtyřnohých přátel.
Pro mnoho majitelů psů, kteří vědí o výborném orientačním smyslu svých svěřenců, nemusí být tento objev velkým překvapením – jde spíše o vysvětlení „nadpřirozených“ schopností, přestože vědci netuší, k čemu psi magnetického pole využívají. Ve vědecké komunitě však může být toto zjištění velmi přínosné, protože magnetický smysl živočichů stále není dostatečně prozkoumán – navzdory všem výzkumům věnovaným tažnému ptactvu. Nové poznatky otevírají další možnosti, jejichž studiu se vědci hodlají v budoucnu nadále věnovat.

Podrobnosti: http://www.frontiersinzoology.com/content/10/1/80/abstract