Ředitel Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský se omluvil za slova o „lehké chřipce“, které použil v souvislosti s koronavirem

„Dnes premiér Bureš a kluk, který zastává funkci ministra zdravotnictví, ohlásili kvůli 38 nemocným lidem s příznaky lehké chřipky zákaz divadelních představení, napsal 10. března na svůj fcb profil herec a majitel divadla Na Jezerce Jan Hrušínský. Nyní se za svá slova omluvil: „Je mi teď jasné, že jsem v nesprávný čas použil nesprávná slova.“ Jeho prohlášení zveřejňujeme v plném znění.

„Vážím si každého člověka, který prezentuje svůj názor slušnou formou a je připraven za něj nést odpovědnost. Je mi teď jasné, že jsem v nesprávný čas použil nesprávná slova, která mohou být použita jako zbraň. V situaci, kdy i stát, respektive jeho představitelé, tvrdili, že v případě koronaviru o nic vážného nejde, že jsou na všechno připraveni a občané se nemají čeho obávat, jsem použil příměr o „lehké chřipce“.

S ohledem na všechny nemocné a na ty, kteří se o ně starají, se za svůj rychle vyřčený výrok omlouvám. V kontextu dnešní situace si uvědomuji jeho nepatřičnost. Chtěl bych zdůraznit, že v souvislosti s mým facebookovým prohlášením vychází každý den nespočet článků, jejichž obsah se v drtivé většině nezakládá na pravdě a dovídám se o nich až jako každý jiný čtenář. Titulky vytržené z kontextu jsou určeny k větší čtenosti a tím k ovlivnění veřejného mínění.

Jsem si vědom odpovědnosti za slova, která jsem napsal. Nevyjadřoval jsem jimi strach o sebe, ale o své zaměstnance a spolupracovníky. Všechno v posledních letech posuzuji optikou politické situace v naší zemi – také z obavy, že bychom mohli přijít o svobodu, která je pro mne stejně drahá jako moje zdraví. Věřte mi, že vím, o čem mluvím, protože jsem si před pěti lety sám na smrt sáhnul.

Chápu, že tohle není jediný úhel pohledu, a přestože je pro mě důležitý, budu se snažit ho nepokládat za jediný možný. V první řadě přeji všem pevné zdraví a hodně sil. A všem, kteří jste budovali své firmy stejně dlouho jako já – nebo déle, přeji, abyste současnou situaci přežili.“