Renault, Nissan a Mitsubishi chtějí 10 milionů robotických aut

Plán aliance Renault – Nissan – Mitsubishi do roku 2030 se zaměřuje na čistě elektrická vozidla a propojenou mobilitu.

Cílem je zvýšit využívání společných platforem, v roce 2026 až z 80%. Díky sdíleným platformám a elektronice očekávají členové Aliance, že do roku 2026 bude na silnicích jezdit více než 10 milionů vozidel ve 45 modelech Aliance vybavených systémy autonomního řízení.  

V současné době jsou již 3 miliony vozidel připojeny k aliančnímu cloudu s trvalou výměnou dat. Do roku 2026 bude dodáno více než 5 milionů cloudových systémů Alliance ročně, přičemž na silnicích bude jezdit celkem 25 milionů vozů. Aliance bude také prvním globálním, masově prodávaným výrobcem OEM, který ve svých vozech zavede ekosystém Google.

Renault povede vývoj společné centralizované elektrické a elektronické architektury a do roku 2025 uvede na trh první plně softwarově definované vozidlo. Inteligentní a propojená mobilita jsou kritickými oblastmi pro větší sdílení inovací v rámci Aliance.

S dvacetiletými zkušenostmi v oblasti ADAS (pokročilé asistenční systémy pro řidiče) a autonomního řízení Aliance dál zvyšuje bezpečnost a pohodlí tím, že přináší inovace v oblasti inteligentních vozidel a asistenčních technologií pro řidiče, jako je například oceňovaný systém ProPILOT společnosti Nissan.

Aliance pod vedením společnosti Renault vyvíjí společnou centralizovanou elektrickou a elektronickou architekturu, která sbližuje elektronický hardware a softwarové aplikace a nabízí maximální výhody a optimální úroveň výkonu. 

Aliance uvede na trh své první plně softwarově definované vozidlo do roku 2025. S tímto vozidlem bude Aliance zlepšovat výkon svých vozů Over The Air po celou dobu jejich životního cyklu. To znamená hodnotu pro zákazníky díky integraci jejich vozu do digitálního ekosystému, který jim nabídne personalizované zážitky, nové rozšířené služby a nižší náklady na údržbu. To také umožní členům Aliance zvýšit hodnotu vozidel při dalším prodeji. Softwarově definovaná vozidla budou navíc schopna komunikovat s připojenými objekty, uživateli a infrastrukturou, což společnostem Aliance otevře nové možnosti.

zdroj: tisková zpráva

The post Renault, Nissan a Mitsubishi chtějí 10 milionů robotických aut first appeared on Hybrid.cz.