Renault ukázal speciální elektromobil Limo pro taxislužby

Renault ukázal nový elektrický sedan vhodný pro trh individuální veřejné dopravy osob (T3P), zejména pro taxi a osobní vozidla pro přepravu osob s řidičem.

Mobilize představuje Limo, 4dveřový sedan s délkou 4,67 m a 100 % elektrickou  motorizací, určený pro taxíky a osobní vozidla pro přepravu osob s řidičem. Bude se  prodávat pouze na objednávku ve formě paušálů a nabídek mobility dle vlastní volby. 

Mobilize Limo je výsledkem joint-venture založeného Skupinou Renault a Jiangling Motors Group Co., Ltd (JMCG) v roce 2018. Vozidlo využívá veškerého know-how a  zkušeností Skupiny Renault a její sítě v oblasti elektromobility za více než deset let, a  to jak pokud jde o vozidlo, tak i o služby.  

Tento nový model bude představen jakožto světová premiéra na salónu IAA Mobility  2021 v Mnichově ve stánku Renaultu 8. září, během speciálního dne věnovaného  Mobilize. Následně vznikne flotila 40 Mobilize Limo za účelem ověření služeb, které se  budou prodávat v Evropě od druhého pololetí roku 2022. 

elektromobil renault limo mobilize
Elektromobil Renault Limo Mobilize. foto: Renault

V Evropě neustále roste ride-hailingový trh (taxíky a osobní vozidla pro přepravu osob  s řidičem). Oproti současným 28 miliardám eur by měl v roce 2030 dosáhnout 50  miliard. To je také trh, který je třeba rychle a masivně elektrifikovat.

Elektrické modely budou nezbytné pro přístup do center měst podléhajících omezení provozu, zejména  do zón s nízkými emisemi, jejichž počet roste všude v Evropě. Počet řidičů těchto  vozidel roste zejména v městských a příměstských oblastech. Jako příklad můžeme  uvést, že ze 47 500 osobních vozidel pro přepravu osob s řidičem registrovaných ve  Francii se 70 % z nich pohybuje v oblasti Ile-de-France (statistiky 2020, Stacian).  

Mobilize proto přináší odpověď uzpůsobenou současným požadavkům řidičům na  vozidla s nulovými emisemi, která zlepší postavení jejich uživatelů a budou současně  prostorná, pohodlná a ekonomická. S dojezdem přibližně v řádu 450 km (probíhá  homologace WLTP) a tichým provozem, bez trhání a vibrací jsme mysleli na odvrácení  obav řidičů a správců flotil spojených s elektromobilitou.  

V případě Mobilize Limo se bude prodávat současně vozidlo a služby pro všechny typy  řidičů: taxíky, osobní vozidla pro přepravu osob s řidičem a ostatní služby zaměřené  na přepravu osob (zdravotní, neziskové organizace atd.).

Díky nabídce Mobilize  budou moci všichni tito profesionální řidiči využívat úplný a jejich potřebám  uzpůsobený balíček služeb, ať už vykonávají svou činnost na plný úvazek, zkrácený  úvazek či příležitostně. Tyto služby budou k dispozici rovněž pro ostatní elektromobily ze Skupiny Renault.

Nájemní smlouvy, které bude řídit RCI Bank and Services a které bude Mobilize  nabízet, budou flexibilní, pokud jde o počet ujetých kilometrů a délku trvání.  Příležitostným řidičům bude rovněž nabízena možnost platby za jednotlivé použití (pay  as you drive).

Pro společnosti zabývající se taxislužbou a přepravou osob s řidičem  v osobních vozidlech bude Mobilize ostatně díky partnerskkým start-upům nabízet  komplexní řešení pro jejich činnost (dispečink, platba, úhrada, nabíjení, konektivita…)  s cílem optimalizovat náklady na užívání vozidel (TCO, Total Cost of Operations) a  operativní know-how pro zákazníky.  

Paušály Mobilize budou zahrnovat také služby týkající se záruk výrobce, údržby,  pojištění a řešení nabíjení. Cílem těchto konkurenceschopných balíčků „all inclusive“,  které budou následně představeny podrobně, je nabídnout profesionálním řidičům  skutečnou pohodu.

Limo má délku 4,67 m, šířku 1,83 m a výšku 1,47 m. Rozměry blížící se modelům ze  segmentu D. Jedná se o 4dveřový sedan, který je elegantní, zlepšuje postavení  uživatele, má krátkou kapotu a střechu směřující dolů.

Design ve stylu doby, plynulý a  dynamický, který doprovází přechod na elektrický pohon. Limo, které bude nabízeno  ve třech zákazníky nejvíce vyhledávaných barvách karoserie (Metallic Black, Metallic  Grey, Glossy White), má opravdu impozantní vzhled a odkazuje na kvalitu a  vytříbenost.  

Mobilize Limo je vybaven 100 % elektrickým výkonným motorem s výkonem 110 kW a točivým momentem 220 Nm, který je okamžitě k dispozici. Tento výkon  nabízí bezproblémové zrychlení za všech okolností a velkou polyvalenci užívání. Limo  umožňuje pružné a progresivní řízení v městském a příměstském provozu. Zrychluje  z 0 na 100 km/h za 9,6 sekund a jeho maximální rychlost je omezena na 140 km/h.  

Řidič si může vybrat mezi třemi režimy řízení (eko, normal a sport). V menu vozidla si  může také zvolit tři úrovně intenzity rekuperačního brzdění.  Limo se velmi dobře pohybuje ve městech s průměrem pro otáčení v řádu 11,2 m.

Auto je  vybaveno vnějším zvukovým systémem VSP (vehicle sound pedestrian), aby  upozornilo na svou přítomnost chodce a další vozidla ve městě. Tento systém je trvale  aktivní až do rychlosti 30 km/h, jakmile je aktivován režim Drive.

The post Renault ukázal speciální elektromobil Limo pro taxislužby first appeared on Hybrid.cz.