Renault Zoe má problém: propadl v bezpečnostních testech

Nejnovější Renault Zoe dlouhodobě chválíme jako jednu z nejlepších nabídek na trhu. Není divu, že patří mezi evropské bestsellery. Teď má ale problém.

Nový elektromobil Renault Zoe získal v crashtestu Euro NCAP nula hvězdiček z pěti. Přitom původní verze z roku 2013 měla hvězdiček pět z pěti. Rýpnul si dokonce i samotný šéf Euro NCAP, když výsledek komentoval v tom smyslu, že dřívě býval Renault hvězdou bezpečnostních testů.

Ale nejnovější výsledky Renault Zoe a také nového Dacia Spring (1 hvězdička) ukazují, že není všechno úplně třpytivé. Renault samozřejmě kontruje. Obě auta prý splňují veškeré bezpečnostní evropské předpisy – jinými slovy nutné minimum. Za druhé, metodologie Euro NCAP se neustále vyvíjí a co dva roky mění.

Jinými slovy, nový Renault Zoe nedokáže držet krok s nejnovějšími požadavky Euro NCAP. Navíc jde o malé auto, které má inherentně velkou nevýhodu proti větším crossoverům a SUV (čímž neříkáme, že malá auta nemohou být bezpečná a získat více hvězd – Honda E má 4 hvězdy, stejně jako např. Peugeot e-208; Škoda Citigo iV mělo tři hvězdy a Volkswagen ID.3 dokonce pět).

Renault Zoe společně s Dacia Spring zároveň patří mezi nejlevnější elektromobily na trhu, a to se někde muselo projevit. Dnes už nicméně zároveň víme, že elektromobil Renault Zoe to má spočítané a nahradí ho Renault 5, nejspíš už v letech 2023-2024.

zdroj: Euro NCAP

The post Renault Zoe má problém: propadl v bezpečnostních testech first appeared on Hybrid.cz.