Rimac a Pininfarina rozjíždí výrobu elektromobilů pro miliardáře

Po letech vývoje se do výroby dostávají hned dva očekávané elektrické hypersporty: Rimac Nevera a Pininfarina Battista Hyper GT.

Elektromobil Rimac Nevera je pokračovatelem úžasných elektrických sporťáků Rimac Concept_One (2012) a Rimac Concept_Two od chorvatské automobilky Rimac Automobili (2018). To je ta, ve které před 4 lety koupilo 10% podíl Porsche, následně investoval i Hyundai a nakonec vznikla značka Bugatti Rimac spojením s legendární italskou značkou patřící do stáje Volkswagen/Porsche.

Rimac Nevera se nejprve objevil ve videohře PUBG a teď se konečně „auto pro šejky“ začíná zhmotňovat také v realitě. Po pěti letech vývoje a testování, třech generacích technologií pohonu, 18 prototypech, 45 fyzických crash testech a více než 1,6 milionu hodin výzkumu a vývoje sjela z nové výrobní linky společnosti Rimac první plně sériová verze modelu Rimac Nevera. Nyní bude ruční výroba modelu Nevera pokračovat tempem až 50 kusů ročně, které budou dodávány zákazníkům po celém světě. Číslo 000 ale zůstane samotnému Maté Rimacovi, zakladateli automobilky.

Cena Rimac Nevera se přitom pohybuje vysoko přes $2 mil., tedy přes 70 milionů korun. Auto slibuje zrychlení 0-100 km/h pod dvě sekundy a výkon téměř 1500 kW. Dojezd je dle EPA až 462 km. Je to ale jen jedno z mnoha „aut pro vyvolené“, které se chystá na silnice. Dalším novým modelem je očekávaný Pininfarina Battista Hyper GT, jehož koncept se představil v roce 2019 a slibuje taktéž výkon kolem 1400 kW. Vyrobí se ho pouze 150 kusů.

Elektromobil Pininfarina Battista Hyper GT. foto: Automobili Pininfarina

Auto se začíná vyrábět v Itálii, ale je dílem mnichovské společnosti Automobili Pininfarina GmbH, která pro změnu od roku 2015 patří pod indickou automobilku Mahindra & Mahindra. Samotnou značku „Pininfarina“ přitom založil už v roce 1930 Battista “Pinin” Farina. Původně mělo auto přijít na trh už v roce 2020, ale čínský koronavirus a následné problémy uvedení pozdržely.

V současné době se chystá pouhých pět kusů speciální edice Battista Anniversario, které vyjdou každý na $2,9 mil. (běžná verze vyjde na $2,5 mil.). Sestavení každého kusu trvá 10 týdnů a 1340 hodin ruční práce. Auto využívá 120kWh baterii, shodou okolností stejnou, jako Rimac Nevera. Podobné bude i zrychlení 0-100 km/h pod dvě sekundy. Auto slibuje výkon 1400 kW a 2360 Nm točivého momentu. „Simulovaný“ WLTP dojezd má být až 500 km.

zdroj: Automobili Pininfarina, Rimac Automobili

The post Rimac a Pininfarina rozjíždí výrobu elektromobilů pro miliardáře first appeared on Hybrid.cz.