Rivian jde na burzu, chce ale nečekaně hodně peněz

Americký start-up Rivian se chce stát veřejně obchodovatelnou společností. Rád by vybral $80 mld.

Během deseti let své (dlouho utajené) existence se Rivianu podařilo získat přes $10 mld. investic. Mimo jiné od takových jmen jako Amazon nebo Ford. Vstup na burzu je dalším zásadním krokem k získání kapitálu.

Že chce vstoupit na burzu už se ví déle. Nyní je to ale konečně oficiálně a jsou známy také podrobnosti. Úpisová cena má dosáhnout neuvěřitelných $80 mld. (v přepočtu asi 1,6 bilionu korun). To je na firmu, která ještě ani nezačala vyrábět, opravdu vysoká cena.

Rivian sice má od Amazonu zakázku na 100 000 elektrických dodávek, kterou pomalu začíná plnit, a také má už během těchto týdnů začít zákazníkům dodávat první kusy elektromobilů Rivian R1T. Osmdesát miliard dolarů je ale víc, než kolik je aktuální tržní hodnota GM ($72 mld.) nebo Fordu ($52 mld.).

Rivian Automotive zjevně chce využít současného optimistického stavu amerického akciového trhu i předchozí zkušenosti se značkou Tesla, jejíž akcie se během 10 let zhodnotily více než 20Ox. Kdy přesně úpis proběhne zatím není jasné, pravděpodobně během několika týdnů.