Robot Stretch od Boston Dynamics chce nahradit skladníky

Robotická společnost Boston Dynamics, kterou před dvěma lety koupil Hyundai za více než miliardu dolarů, uvedla dalšího robota. Po robopsovi Spotovi jde o robota-skladníka jménem Stretch.

Stretch je nový logistický robot Boston Dynamics, který dokáže přemisťovat těžké zásilky ve skladech a distribučních centrech. Tím zvyšuje bezpečnost zaměstnanců a zbavuje je úkolů, které patří mezi nejnáročnější a nejmonotónnější. Vzhledem k výzvám v globálních dodavatelských řetězcích jsou v Boston Dynamics přesvědčeni, že Stretch může zásadním způsobem přispět k zachování toků zboží a současně zvýšit bezpečnost i produktivitu práce.

Robotický skladník Stretch se obejde zcela bez dozoru i programování. foto: Boston Dynamics
Robot Stretch jako prototyp a komerční verze (vpravo). foto: Boston Dynamics

Společnost DHL, globální lídr v oblasti logistiky, nedávno oznámila nákup flotily robotů Stretch za $15 mil., která bude pomáhat v jejích provozovnách v Severní Americe. V březnu 2021 přišel Stretch ve formě prototypu a po roce zkoušek v provozu a dalšího vývoje byl zdokonalen do podoby komerčního produktu. Účel robota je stále stejný: stěhování krabic. Stretch je skladník, který má rychle převzít vykládku kamionů, depaletizaci krabic a sestavování objednávek bez nutnosti budovat další infrastrukturu.

SOUVISEJÍCÍ: Robotický pes Spot jde do prodeje, cena začíná na 1,8 milionu korun; už hlídá kosmodrom SpaceX

Stretch je vyprodaný v letošním roce díky velké poptávce po předobjednávkách od zákazníků, kteří si jej včas objednali; společnost nyní přijímá rezervace na dodávky v letech 2023 a 2024. Technologie robota Stretch vychází z desetiletí pokroků společnosti Boston Dynamics v oblasti autonomních robotů.

Robot je vybaven výkonným vakuovým chapadlem a pokročilým systémem vidění, který detekuje krabice a okolí kontejneru a umožňuje robotovi Stretch autonomně uchopit všechny balíky, které se během vykládky posunou nebo spadnou. Stretch nevyžaduje žádné předprogramování čísel SKU ani informací o velikosti krabic; robot činí veškerá rozhodnutí o vykládce v reálném čase, bez nutnosti výslovných pokynů nebo dohledu. Robot je schopen pracovat více než celou směnu na jedno nabití nebo až 16 hodin s volitelnou vysokokapacitní baterií.

zdroj: tisková zpráva

The post Robot Stretch od Boston Dynamics chce nahradit skladníky first appeared on Hybrid.cz.