Šéf automobilky Toyota odstupuje, nezvládl elektromobilitu

Generální ředitel automobilky Toyota Akio Toyoda odstupuje kvůli rostoucímu tlaku v souvislosti s přechodem na elektromobily. Patřil mezi největší kritiky.

Toyota aktuálně představila úžasný Prius 5. generace. Krásné auto, šetrné a vypadá to, že po všech stránkách zajímavé. Problém je, že svět už je mezitím jinde. Toyoda si za svým důrazem na hybridní pohon dlouho stál a dlouhá léta se mu i vyplácel. Na druhou stranu musela Toyota tratit obrovské peníze na druhém pilíři, který Toyoda zdůrazňoval: vodík.

Dnes je díky tomu z největších světových automobilek právě Toyota nejvíc pozadu v oblasti čistých elektromobilů. Na trhu sice má svůj první elektromobil Toyota bZ4X, ale proti konkurenci nenabízí nic zvláštního, ani výrazně levnějšího. Čemuž odpovídají i minimální prodeje. A plány do dalších let jsou spíš nejasné.

Řízení automobilky Toyota přechází na o 13 let mladšího šéfa značky Lexus Koji Sato (53). Otěže převezme letos v dubnu. Ten už prohlásil, žeplánuje urychlení přechodu na elektrifikaci a výroba automobilů, které odpovídají různorodým hodnotám a místním potřebám. Toyoda zůstane v roli předsedy.

Je s podivem, že Toyota – střídavě s VW největší automobilka na světě – dokázala tak dlouho strkat hlavu do písku, ještě mnohem déle než samotný Volkswagen. Teď, i pod novým vedením, bude mít velmi těžkou pozici. Japonské automobilky celkově elektromobilitu úspěšně víceméně ignorují, a to navzdory tomu, že Mitsubishi a Nissan patřili před deseti lety k průkopníkům.

zdroj: Electrek.co

The post Šéf automobilky Toyota odstupuje, nezvládl elektromobilitu first appeared on Hybrid.cz.