Škoda Auto a ORLEN chtějí rozšířit síť nabíječek pro elektromobily

Škoda Auto a ORLEN Unipetrol uzavřely Memorandum o vzájemné spolupráci s cílem podpořit rozvoj elektromobility v České republice. Spolupráce povede k rozšíření nabíjecí infrastruktury a společnému úsilí o naplnění cílů z Národního akčního plánu čisté mobility. V současné době probíhá mapování významných lokalit napříč sítí čerpacích stanic ORLEN Benzina, která je stěžejní součástí této iniciativy.

„Pokračujeme v systematické podpoře výstavby infrastruktury v České republice. Díky podpisu memoranda počítáme s dalším nárůstem počtu strategicky umístěných dobíjecích hubů tak, aby se delší cesty s elektromobilem po celém území naší země staly ještě komfortnější,“ říká Jiří Maláček, vedoucí českého zastoupení automobilky Škoda Auto. Tomasz Wiatrak, generální ředitel skupiny ORLEN Unipetrol jej doplňuje:

„Již nyní máme na našich 55 čerpacích stanicích ORLEN Benzina v provozu bezkonkurenčních 225 dobíjecích bodů, což z nás dělá lídra mezi čerpacími stanicemi. V rozvoji této infrastruktury budeme i nadále pokračovat a v blízké budoucnosti osadíme vybrané lokality i vysoce výkonnými vysokorychlostními dobíjecími stojany. Počítáme s tím, že do konce roku započne projektování a v některých případech i výstavba na minimálně osmi lokalitách, které se nachází v koridorech tzv. transevropské dopravní sítě, tedy u těch nejdůležitějších tahů.“

SOUVISEJÍCÍ: Škoda Auto: lepší výsledky, brzy šest elektromobilů

Vysokorychlostní dobíjecí stanice s výkonem 150 kW na klíčových místech

Cílem spolupráce Škoda Auto a ORLEN Unipetrol je vybudovat rychlonabíjecí stanice s výkonem 150 kW a vyšším na klíčových místech s největším potenciálem pro tranzit elektromobilů. Nové nabíjecí huby budou umístěny v lokalitách, které vzejdou ze studie proveditelnosti, jež identifikuje ideální místa pro výstavbu stanic. V rámci spolupráce obě společnosti plánují také propojení veřejných nabíjecích stanic do jednotného systému tak, aby byly přístupné v sítích poskytovatelů dobíjecích řešení.

Projekt bude realizován ve dvou etapách. První etapa identifikuje tzv. „bílá místa“ na základě mapy stávajících nabíjecích stanic za účelem výstavby nových hubů s vysokorychlostními nabíječkami. Ve druhé integrační etapě bude Škoda Auto poskytovat poradenství při propojování nabíjecích stanic, aby byly zpřístupněny v dobíjecích platformách. Naplňování cílů bude řídit pracovní tým složený z představitelů obou společností a vybraných dodavatelů.

zdroj: tisková zpráva

The post Škoda Auto a ORLEN chtějí rozšířit síť nabíječek pro elektromobily first appeared on Hybrid.cz.