Škoda Auto bude sdílet kola ve Vrchlabí

Nadační fond Škoda Auto v polovině května spustí ve Vrchlabí projekt sdílených jízdních kol, který se již osvědčil ve dvou dalších lokalitách, kde automobilka provozuje své výrobní závody: v Mladé Boleslavi a okolí a na Rychnovsku. 

Cílem je prosazovat alternativní a ekologické způsoby  cestování, omezit provoz na silnicích a zpříjemnit cesty do práce i ve volném čase místním obyvatelům.  Nezanedbatelným přínosem je i motivace ke zdravému životnímu stylu. Sdílená kola pro Vrchlabí zajistil Nadační fond Škoda Auto, který zde hradí veškeré náklady související s provozem a přispívá rovněž na  zápůjčky.  

Sdílení jízdních kol funguje na jednoduchém principu. Stačí k němu registrace zdarma a chytrý telefon  s nainstalovanou aplikací pro výpůjčky. Smartphone pak slouží k bezdotykovému odjištění zámku a půjčení i vrácení  kola tak proběhne během necelých dvou vteřin. Kolo si lze půjčit i s běžným mobilním telefonem bez aplikace, a to  s využitím registrace na internetových stránkách a telefonátem na zákaznickou linku v okamžiku výpůjčky. 

Díky příspěvku Nadačního fondu Škoda Auto je prvních 15 minut jízdy zcela zdarma a každá další půlhodina stojí  16 Kč, což představuje jednu z nejlevnějších služeb tohoto druhu v České republice. Uživatelé ve Vrchlabí mají  k dispozici 40 městských kol, která lze vypůjčit a vrátit na veřejných stojanech rozmístěných v okolí  nejexponovanějších stanovišť, jako jsou nádraží, zastávky autobusů, nákupní střediska a podobně. 

„Sdílená jízdní kola pro dopravu po městě a jeho okolí představují ohleduplný, rychlý i příjemný způsob cestování na  krátké vzdálenosti, který je vhodný pro každého. Jsme velmi rádi, že jsme tuto moderní a stále oblíbenější službu  mohli nabídnout také obyvatelům a návštěvníkům ve Vrchlabí, kde Škoda Auto provozuje svůj moderní a  ekologický závod s uhlíkově neutrální výrobou,“ vysvětluje Ladislav Kučera, ředitel Nadačního fondu Škoda Auto. 

Pilotní provoz sdílených kol byl spuštěn v roce 2019 v Mladé Boleslavi s podporou Nadačního fondu Škoda Auto,  a nyní tedy vstupuje do čtvrté sezony. K sídlu automobilky se brzy připojila také okolní města Kosmonosy, Mnichovo Hradiště a Bakov nad Jizerou, začátkem loňské sezony se přidala i oblast Rychnovska. V Rychnově nad Kněžnou  jsou od letošního roku dostupná tři nová místa se stojany pro výpůjčku a vrácení bicyklů. 

Uživatelé mají k dispozici moderní městská jízdní kola s kompletní bezpečnostní výbavou, předním a zadním  světlometem a reflexními prvky. Kola jsou osazena blatníky a jejich nízký rám usnadňuje využití všemi věkovými  skupinami. Nespornou výhodou je možnost využívat sdílená kola ve stejné síti i v dalších více než dvaceti městech  v ČR, ale taktéž v zahraničí.

V Mladé Boleslavi je vedle 190 městských kol k dispozici i 20 elektrokol, celkem 60 bicyklů se nachází v Mnichově  Hradišti a Bakově nad Jizerou. Jen v samotné Mladé Boleslavi je zaregistrováno přes 8 500 aktivních uživatelů, kteří  dosud ujeli více než 275 000 kilometrů. Ve srovnání s jízdou automobilem to znamená úsporu téměř 33 tun emisí CO2. 

Podpora ekologické dopravy a projektů pro místní občany patří mezi priority společenské odpovědnosti automobilky  Škoda Auto. V regionech, kde firma provozuje své výrobní závody, se zaměřuje na zvýšení kvality života obyvatel  v mnoha oblastech, jako je ochrana životního prostředí, podpora spolků a komunitních aktivit, zvýšení bezpečnosti či  pomoc zdravotním a sociálním službám nebo vzdělávacím organizacím.

 Od konce roku 2020 je závod ve Vrchlabí prvním závodem společnosti Škoda Auto na světě, kde se vyrábějí CO2  neutrální převodovky, přičemž závody na výrobu automobilů v Mladé Boleslavi a Kvasinách budou následovat. Na  začátku letošního roku vyrobila Škoda Auto ve svém závodě ve Vrchlabí čtyřmiliontou přímo řazenou automatickou převodovku DQ200.

zdroj: tisková zpráva

The post Škoda Auto bude sdílet kola ve Vrchlabí first appeared on Hybrid.cz.