Škoda Auto používá potahy sedaček z recyklovaných PET lahví

Automobilka Škoda Auto v interiéru elektromobilu Škoda Enyaq sází na designové světy namísto klasických výbavových verzí.

Pro potahy sedaček v designovém světě LODGE česká automobilka kombinuje vlnu s recyklovaným polyesterem z nevratných PET lahví. Spolu se svými dodavatelskými partnery a vědeckou komunitou automobilka pracuje na ekologicky vyráběných, recyklovatelných a odolných materiálech pro použití v sériové výrobě. Procesy nákupu společnosti Škoda Auto se v budoucnu v celém procesním řetězci ještě více zaměří na trvale udržitelný rozvoj a cirkulární ekonomiku.

Společnost AUNDE vyrábí z recyklovaných plastových lahví látku, která se využívá na potahy sedaček plně elektrického modelu Škoda Enyaq iV. foto: Škoda Auto

Markéta Truhelková, koordinátorka oblasti Nákup interiér ve společnosti Škoda Auto, zdůrazňuje: „Důsledným využíváním ekologicky vyráběných materiálů v našich aktuálních vozech se změní požadavky v oblasti nákupu a tím i nároky na naše dodavatele. Proto společně pracujeme na vývoji inovativních a ekologických materiálů, které se – „simply clever“, jak je pro značku typické – osvědčí v každodenním provozu, budou snadno zpracovatelné a zároveň designově atraktivní.“

Jako největší soukromá firma v České republice staví společnost Škoda Auto téma trvale udržitelného rozvoje v oblasti nákupu materiálů a komponentů ještě více do popředí. Automobilka přitom zapojuje i své dodavatelské partnery v celém procesním řetězci.

S českým dodavatelem Sage Automotive Interiors ze Strakonic spolupracuje Škoda Auto už po několik desetiletí. Firma vyvíjí inovativní materiály, které se následně využívají v sériové výrobě. Patří sem například látky z recyklovaných plastových lahví pro designovou edici LODGE elektromobilu Škoda Enyaq iV.

Karsten Schnake, člen představenstva společnosti Škoda Auto za oblast nákupu, navštívil firmu Sage Automotive Interiors, která vyrábí inovativní ekologické materiály používané ve vozech značky Škoda. foto: Škoda Auto

Kromě toho Sage Automotive Interiors vyvíjí látky se speciálními vlákny, které mohou sloužit k vyhřívání a zvýšení komfortu sedaček, nebo speciální reflexní příze. Firma přitom úzce spolupracuje s Technickou univerzitou v Liberci. I firma AUNDE vyrábí pro model Škoda Enyaq iV technické látky z recyklovaných PET lahví s příměsí vlny.

Lahve se rozdrtí, roztaví a zpracují na granulát. Z toho pak vznikne odolná příze. V tkalcovském stavu vznikne ze 6000 takových nití pevná potahová látka dle zadání designérů interiéru značky Škoda. Následně se materiál vypere a usuší, aby mu tak byla dodána potřebná stabilita.

zdroj: tisková zpráva

The post Škoda Auto používá potahy sedaček z recyklovaných PET lahví first appeared on Hybrid.cz.