Škoda Auto uvádí službu Kliq pro snadné sdílení služebních vozů

Služba Kliq přináší zcela nové možnosti pro využívání služebních  vozů. Zaměstnanci si díky ní mohou automobily jednoduše rezervovat, přebírat i  odevzdávat, a to vše bez nutnosti předání klíčků od vozů.

Škoda Auto DigiLab navrhla systém Kliq pro pohodlnou správu vozového parku i evidenci jízd, snížení provozních nákladů a efektivní využívání automobilů. Šestiměsíční pilotní provoz byl počátkem září 2021 spuštěn v Děčíně, kde službu testují zaměstnanci magistrátu. 

Jarmila Plachá, vedoucí ŠKODA AUTO DigiLab, vysvětluje: „Služba KLIQ dává provozovatelům  flotil služebních vozů zcela nové možnosti: maximálně zjednodušuje správu vozového parku a  zároveň usnadňuje výpůjčky i vrácení automobilů či evidenci jízd. Dále nabízí aktuálně volné  automobily ke sdílení k soukromým účelům, což přináší dodatečné benefity zaměstnancům a  zároveň příjmy společnosti vlastnící flotilu vozů.“ 

Systém sdílení Kliq funguje na jednoduchém principu. Uživatelé potřebují pouze stejnojmennou aplikaci v chytrém telefonu, která dělá z mobilního zařízení virtuální klíček od vozu. Ve vozidlech je  naistalována telematická jednotka umožňující odemčení a zamčení zámků, spuštění motoru, ale také stanovení přesné polohy automobilu pomocí GPS. Jednotku lze kdykoli odinstalovat a nijak  neovlivňuje další funkce vozu, a proto ji lze použít také ve vozech pořízených prostřednictvím  leasingu. 

Možnosti nové služby jsou velmi široké. Uplatnění najde u flotil ve firmách či ve správě měst a obcí  s více než dvěma sdílenými automobily. Dostupné vozy lze sdílet v rámci různých organizací  spadajících pod magistrát, systém dokáže rozlišit služební cesty i soukromé jízdy. Zásadní výhodou  je virtuální klíč v mobilním telefonu, díky němuž jsou vozy dostupné kdykoliv, a to bez nutnosti  předání skutečných klíčků. 

Od 2. 9. 2021 probíhá pilotní projekt ve spolupráci s Magistrátem města Děčín, celkem 14  služebních vozů je zde přes platformu KLIQ k dispozici 74 zaměstnancům. Cílem je otestovat systém v reálném provozu městského vozového parku, optimalizovat náklady na jeho správu a zjednodušit administrativu spojenou s vykazováním služebních jízd.

Během zkušebního provozu vozy propojené službou KLIQ již úspěšně najely více než 8000 kilometrů a absolvovaly 150 sdílení mezi uživateli. V rámci pilotního provozu jsou průběžně vyhodnocovány požadavky uživatelů a následně implementovány tak, aby služba plně odpovídala požadavkům na provoz ve specifickém prostředí úřadu. Mezi hlavní přínosy pro provozovatele flotil a jejich zaměstnance či externí uživatele patří:

• Jednoduchý systém: v aplikaci KLIQ probíhá komplexní správa vozového parku, a to  včetně elektronické evidence ujetých kilometrů a spotřeby paliva, dat z GPS či statistiky  jízd. 

• Úspora nákladů: vozidla se využívají efektivněji, jednodušší je i správa flotily. 

• Snadné předání vozů: díky virtuálnímu klíčku není nutná osobní účast u předání či  převzetí vozu. 

• Flexibilita: dostupné automobily ve službách měst lze snadno rezervovat odkudkoli, jen  pomocí aplikace. 

• Uživatelská přívětivost: KLIQ rozšiřuje výhody sdílení vozidel i mezi služební vozy, což  zpřístupní jejich využití pro soukromé jízdy zaměstnanců jako formu benefitu. 

• Služba navržená pro korporátní podmínky: díky zkušenostem dosavadních partnerů  nechybějí ani speciální funkce, jako je schválení jízdy autorizovanou osobou nebo  specifické filtrační parametry. 

K příjemnému uživatelskému zážitku patří jednoduchá funkčnost, díky níž si sdílení rychle osvojí zaměstnanci všech věkových skupin. V aplikaci KLIQ stačí zvolit datum a vybrat některý  z dostupných vozů. Po potvrzení se uživatel v požadovaném termínu dostaví k vozu s telefonem, který po spárování a ověření totožnosti uživatele odjistí zámky a umožní spustit motor. Na konci cesty se stejným způsobem vůz bezpečně uzamkne. 

Podobně snadná je implementace systému KLIQ do vozového parku jakékoli firmy či úřadu: stačí  stávající vozy vybavit telematickou jednotkou a zaměstnancům nainstalovat aplikaci do telefonu. 

Sdílení služebních vozidel KLIQ je součástí platformy HoppyGo, která slouží k propojení soukromých vlastníků vozidel se zájemci o jejich příležitostné využití. Majitelům umožňuje využít vůz k pokrytí nákladů spojených s provozem vozidla v době, kdy automobil nepotřebují, uživatelům zajišťuje snadno dostupnou mobilitu. V současnosti HoppyGo registruje již 130 000 zákazníků. 

Služba KLIQ patří rovněž mezi důležité pilíře spolupráce českého zastoupení mladoboleslavské  automobilky se Sdružením místních samospráv v rámci partnerství v projektu Obec 2030. Škoda Auto se jakožto lídr v oblasti elektromobility a domácí výrobce snaží maximálně podporovat rozvoj  a výstavbu infrastruktury. K tomu samozřejmě patří i podpora municipalit.

Pro obce tak došlo k  adaptaci nabídky balíčků elektromobility, jejichž součástí je například i řešení komunitního carsharingu, případně konzultace týkající se energetické soběstačnosti, výstavba fotovoltaické  elektrárny, dobíjecích stanic, dalších služeb a také konzultace v oblasti dotačních titulů. 

zdroj: tisková zpráva

The post Škoda Auto uvádí službu Kliq pro snadné sdílení služebních vozů first appeared on Hybrid.cz.