Solární elektrárny: v Česku spuštěno rekordních 240 MW

Solární elektrárny zažívají boom. Víc než 240 MW nové výrobní kapacity připojily loni do sítě energetici. Letošek má být ještě úrodnější.

Čísla vyplývají z čerstvých dat, která Cechu akumulace a fotovoltaiky poskytly všechny tři elektro distribuční společnosti. Jde o téměř čtyřnásobek výkonu připojeného v roce 2021 (62 MW). „V roce 2023 očekáváme velký nárůst zájmu o fotovoltaiku ze strany bytových domů, kterým se letos zásadně zjednodušily podmínky. Očekáváme také vznik prvních desítek megawattů ve velkých instalací budovaných na volné ploše. Odhaduji, že celkem by v roce 2023 mohlo být postaveno kolem 750 MW nového výkonu,” uvedl Aleš Hradecký, předseda Cechu akumulace a fotovoltaiky (CAFT).

V roce 2023 Cech akumulace a fotovoltaiky očekává zkrácení čekacích lhůt u zákazníků a to díky vstupu nových dodavatelů a nově proškolených firem na trh. Zároveň CAFT upozorňuje na riziko možného krachu některých firem.Cech akumulace a fotovoltaiky proto zpřísňuje svůj etický kodex a aktualizuje doporučení pro koncové zákazníky, fotovoltaické desatero,” uvedl Radek Orság, člen představenstva Cechu akumulace a fotovoltaiky (CAFT).

Z dat od montážních a obchodních firem zároveň vyplývá, že celkem bylo v roce 2022 u zákazníků postaveno přes 300 megawattů (MW) nových fotovoltaik. Nemalá část jich na připojení k síti stále čeká. Vysoký zájem o solární elektrárnu potvrzuje i počet podaných žádostí na instalaci fotovoltaiky na rodinné domy v programu Nová zelená úsporám, kde bylo za loňský rok podáno bezmála 53 tisíc žádostí, což je více jak pětinásobný nárůst oproti roku 2021.

„Každý prozíravý majitel domu si instaluje fotovoltaiku, aby se uchránil od výkyvů cen energií. Při dnešních vysokých cenách energií se návratnost investovaných peněz rapidně zrychluje, takže za pár let bude dům dodávat elektřinu svým obyvatelům zdarma. Zavedení součtového měření přinese větší nabídku technologií a zvýší využití vyrobené elektřiny v místě výroby,” uvedl Karel Čáp, majitel fotovoltaického velkoobchodu a člen představenstva Cechu akumulace a fotovoltaiky (CAFT).

zdroj: tisková zpráva

The post Solární elektrárny: v Česku spuštěno rekordních 240 MW first appeared on Hybrid.cz.