Solární elektrárny větší než 10 kW bez licence zřejmě až od roku 2024

Na očekávané zvýšení limitu pro provoz solární elektrárny bez licence si domácnosti budou muset počkat nejméně do roku 2024.

Na konci května byla v parlamentu schválena novela energetického zákona. Kromě mnoha jiných opatření souvisejících zejména s plynem a plynovými zásobníky měla původně umožnit zvýšení instalovaného výkonu domácí solární elektrárny pro provoz bez licence ze současných 10 kW na 40 kW.

Zvýšení limitu možnosti provozu domácí solární elektrárny bez licence z 10 kW na 40 kW bohužel nakonec v meziresortním připomínkovém řízení vypadlo. v současné době MPO připravuje další novelu energetického zákona (tzv. transpoziční novela), v rámci které by mělo k navýšení instalovaného výkonu z 10 kW na 40 kW (resp. možná až 50 kW) dojít.

SOUVISEJÍCÍ: Solární elektrárny: Česko přeřazuje na vyšší rychlost

Ta půjde do meziresortního řízení pravděpodobně v průběhu letošního září. Účinnost dané změny bude následně záviset na rychlosti legislativního procesu. „Učinnost neočekáváme dříve než od 1.1.2024,“ řekl nám k tomu David Hluštík z odboru komunikace Ministerstva průmyslu a obchodu.

zdroj: vlastní

The post Solární elektrárny větší než 10 kW bez licence zřejmě až od roku 2024 first appeared on Hybrid.cz.