Solární tašky: fotovoltaická elektrárna, která splyne s domem

Ceny elektřiny pádí vzhůru. Zájem o solární elektrárny stoupá. Ne každý ale chce mít na střeše velké černé solární panely. Solární tašky jsou zajímavou a dostupnou alternativou.

Nedávno uvedla solární tašky na český trh osvědčená značka Tondach. Princip je stejný, jako u panelů – vlastně jde o malé solární panely zabudované do střešních tašek nebo vyrobené ve tvaru střešních tašek. To je také jejich hlavní výhoda. Když chcete solární elektrárnu, nemusíte instalovat nic nad střechu, ale střecha samotná, resp. krytina, se stane výrobnou elektřiny.

Velké vlny udělala už před více než pěti lety Tesla, když začala vyrábět a prodávat své solární tašky Tesla. Ty první byly vyprodané na dlouho dopředu. Postupně představila jejich inovovanou verzi a minulý rok slíbila, že by je časem mohla dovážet také do Evropy. To se ale zatím nestalo. Na místo Tesly proto nastoupila početná konkurence.

Pokud se staví nový dům nebo dělá nová střecha, je výhoda solárních tašek jasná. Nemusíte investovat dvakrát – do krytiny a solárních panelů, ale koupíte „vše v jednom“. Vzhledem k tomu, že cena solárních tašek jde v posledních letech výrazně dolů, začíná jít pomalu o zajímavé řešení. Stále ale platí, že stejný výkon sluneční elektrárny z tašek je zhruba za cenu jedenapůl až dvounásobku ceny běžné solární elektrárny z panelů.

Zatímco technologie solárních panelů je z velké části standardizovaná a vývoj probíhá pomalu a relativně jednotně, odvětví solárních tašek je teprve v rozběhu. Neustále se rychle vyvíjí a trh se každý rok mění. V případě, že se rozhodnete pro nákup, vyplatí se pozorně sledovat o jakého výrobce jde, výkon solární tašky přepočítaný na metr čtverečný, jejich odolnost, záruční dobu a například i hmotnost. Prodejem solárních tašek se dnes zabývají jak prodejci střešních krytin, tak i mnohé další firmy z oboru obnovitelných zdrojů energie.

I v Česku už existují praktické realizace domů se střechou ze solárních tašek. Jedním z prvních realizátorů takové stavby byl Pavel Kuchař už v polovině roku 2019. Tehdy se rozhodl využít čínské střešní tašky o hmotnosti 9 kg/ks a výkonu 30 Wp/ks. Metr čtverečný ho tehdy vyšel na 5000 Kč. Střecha má plochu cca 55 metrů čtverečných, což dává celkový výkon 5,1 kW. Fotovoltaická elektrárna je rozdělena na tři segmenty, z nichž každý má napětí 650 V.

zdroj: vlastní

The post Solární tašky: fotovoltaická elektrárna, která splyne s domem first appeared on Hybrid.cz.