Startuje Robosoutěž 2022, síly změří robotičtí horolezci

Tento týden bude na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze patřit mladým tvůrcům a jejich robotům. Týmy žáků druhého stupně základních škol a studentů odpovídajících ročníků víceletých gymnázií změří své síly v tradiční Robosoutěži FEL ČVUT.

Roboti horolezci

Že se seriózní robotikou lze začít už v poměrně útlém věku, dokazují účastníci Robosoutěže každý rok. Desítky týmů ze základních škol, víceletých gymnázií a specializovaných kroužků řeší každoročně několik měsíců poměrně složité úlohy, aby pak v přímém souboji zjistily, kdo byl lepší. V letošním roce se mohly přihlásit týmy, které dokázaly zkonstruovat a naprogramovat robota schopného překonávat improvizované horské hřebeny. Roboti se musí orientovat a poměrně přesně pohybovat v prostoru a zvládnout cesty po nakloněné rovině.

Žáci často využívají ke konstrukci svých robotů stavebnice LEGO. foto: ČVUT FEL

Tři vítězové

Organizátoři určili celkem tři dny, v nichž se jednotlivá základní kola uskuteční. Každý tým se může soutěže účastnit pouze v jeden den. Více než sto týmů rozdělili pořadatelé do početně stejných skupin a z každé vzejde jeden vítěz. Jednotlivá klání se odehrají ve středu 27., ve čtvrtek 28. a v pátek 29. dubna 2022 a hostit je bude Zengerova posluchárna (KN:E-107) v budově Fakulty elektrotechnické ČVUT na Karlově náměstí v Praze. Akce je otevřená veřejnosti.

„Stavba a programování robotů patří ke kompetencím, které budou v blízké budoucnosti velmi žádané. Proto si myslíme, že je dobré rozvíjet vztah mladých lidí k robotice už na základní škole. Každým rokem nás přitom překvapí originalita a kvalita řešení, jichž některé týmy dosáhnou. Robotika dnešní školáky (i jejich učitele) velmi zajímá a díky přístupnosti robotických stavebnic tento obor dokonale naplňuje úsloví škola hrou,“ říká Martin Hlinovský, vyučující z katedry řídicí techniky, který je hlavním organizátorem Robosoutěže.

Pokud se chcete o Robosoutěži, letošním úkolu i samotném procesu stavby a programování robota dozvědět víc, navštivte webové stránky Robosoutěže. Můžete si také přečíst reportáž ze semináře pro pedagogy, který organizátoři každý rok pořádají, anebo se podívat na video ze prosincového finále pro střední školy.

zdroj: tisková zpráva

The post Startuje Robosoutěž 2022, síly změří robotičtí horolezci first appeared on Hybrid.cz.