Stavba domu jako Lego? Zlínská firma se snaží maximalizovat předvýrobu u novostaveb

Divize Pasivních domů zlínské firmy NWT je netypická tím, že si může stavbu domů předem připravit po jednotlivých dílech, které následně na místo samotné stavby přiveze již hotové.

Vše začne přípravou projektu, kdy si investor může vybrat z několika dostupných typových domů, nebo může zvolit projekt individuální. Dále jsou k dispozici tzv. typové bloky, jež jsou předem typizované panely, ze kterých je rovněž možné dům postavit dle přání investora. Všechny tyto díly, bloky, nebo chcete-li panely se vyrábí z „rychlého chytrého betonu“ neboli Quick Clever Concrete. Jedná se o speciální a vysoce tekutý beton s výhodami tradičně vibrovaného a samozhutnitelného betonu.

Tyto prefabrikované panely se vyrábí v Hulíně, nedaleko Zlína a jednou z nesporných výhod těchto panelů je, že výroba probíhá v uzavřené hale a celý proces tudíž není závislý na počasí. Po vyrobení všech panelů a částí domu, se tyto panely převezou na místo stavby, kde jsou do sebe postupně poskládány jako Lego a vytvoří tak během pár hodin celé jedno patro domu.

Výhodou je snadná a rychlá montáž během několika hodin. Kvůli předvýrobě je u stavby minimum stěnových netěsností a tím pádem minimální narušení obálky celého domu. Všechny části domu do sebe pěkně zapadnou. V neposlední řadě je součástí panelů také rám z purenitu pro předsazenou montáž okna a příprava pro elektroinstalaci.

Propojení s nejmodernějšími technologiemi

Nechat si postavit dům od NWT s sebou přináší také spoustu výhod a moderních technologických vychytávek. Jednou z nich může být například „procházka“ samotným domem ještě před tím, než se vyrobí první prefabrikovaný panel. To je možné díky 3D projekci domu, kterou v NWT standardně provádějí. Díky tomu je možné projít si všechny místnosti a zákoutí domu a v případě potřeby je možné provést jakékoliv změny tak, aby byl koncový zákazník spokojen. 

Mimo 3D vizualizace nabízí pasivní domy ALPH také řadu dalších praktických vychytávek. Typickým příkladem je chytrá domácnost. Díky této technologii lze naprogramovat světla v domě, nastavit stínění žaluziemi, vytápění domu nebo klimatizaci a v neposlední řadě přístupový systém do domu.

Divize Pasivní domy má na svém kontě za dobu svého fungování už několik úspěšných projektů a na dalších se aktuálně intenzivně pracuje. Z dokončených projektů stojí za zmínku například pasivní dům ALPH 133, který je jakožto prototyp pasivního domu ALPH postaven ve Zlíně v místní části Kudlov.

zdroj: tisková zpráva

The post Stavba domu jako Lego? Zlínská firma se snaží maximalizovat předvýrobu u novostaveb first appeared on Hybrid.cz.