Stavíte si svépomocí domek? Nezapomínejte na bezpečnost

Nemáte-li dostatek financí pro stavbu domu na klíč, existují i další řešení. Můžete začít stavět svépomocí. Taková možnost se hodí jestliže chcete stavbě domku ušetřit, na druhou stranu musíte počítat s tím, že vám stavba potrvá déle. Ale hlavně musíte dbát i na bezpečnost na staveništi.

Kalhoty poskytnou ochranu

Někdo by nad tím možná mohl mávnout rukou. Proč řešit bezpečnost na staveništi, když je toto staveniště na vašem soukromém pozemku? Ale nemylte se, i pro vás platí úplně stejné předpisy jako pro jakéhokoli jiného stavebníka. Pokud se vydáváte na stavbu, potřebujete mít kvalitní pracovní kalhoty.  Nejde o žádnou parádu, ale ryze funkční záležitost. Můžete se totiž ušpinit od stavebního materiálu nebo něčím zranit. Kvalitní kalhoty z pevné látky vám ale poskytnou dostatečnou ochranu. Ještě lepší je pak pracovní kombinéza.

Pracovní vesta, ideálně reflexní

Podstatné je i být na stavbě vidět. Pokud se tam pohybuje více lidí, stavební technika, potřebujete, abyste měli přehled kde a kdo je. Pracovní vesta v reflexním provedení by se proto měla stát samozřejmostí. Jestliže se někdo po stavbě bude pohybovat třeba s nějakým strojem, člověka v reflexní vestě si všimne s velkým předstihem. Jestliže ale dotyčný vestu s reflexními prvky mít nebude, je snadno k přehlédnutí, zejména za šera nebo špatného počasí.

Potřebujete helmu i rukavice

Stejně důležité jako odolné pracovní oblečení je ale i ochranná helma. Bez té byste správně neměli na stavbu vůbec vyrazit, to určují předpisy. Tato helma vás ochrání při úrazu. Pokud se pohybujete kolem nehotových zdí, mohlo by na vás něco spadnout. Pracujete-li s agresivními stavebními materiály (vápno, cement), jsou nutné odolné pracovní rukavice. Ochranné pomůcky pak mohou zahrnovat i další věci jako třeba ochranné masky proti prachu, mušlové chrániče sluchu, pokud je na stavbě velký hluk způsobený stavebními stroji.

The post Stavíte si svépomocí domek? Nezapomínejte na bezpečnost appeared first on Nazeleno.cz.