Stellantis a Samsung postaví v USA továrnu na baterie

Stellantis N.V. a Samsung SDI dnes oznámily, že uzavřely definitivní závaznou dohodu o vybudování závodu na výrobu baterií pro elektromobily ve městě Kokomo ve státě Indiana v USA.

Očekává se, že výrobní závod, jehož provoz má být zahájen v roce 2025, bude mít počáteční roční výrobní kapacitu 23 GWh, s plánovaným navýšením v následujících letech na 33 GWh. Celková kapacita by se měla dále zvyšovat, aby udržela krok s očekávaným nárůstem poptávky po elektromobilech skupiny Stellantis.

Společný podnik plánuje investovat více než $2,5 mld. (€2,3 mld.) a vytvořit ve městě Kokomo a jeho okolí 1 400 nových pracovních míst. Tato investice by se mohla postupně zvýšit až na $3,1 mld. (€2,9 mld.). Nový závod bude vyrábět bateriové moduly pro různé automobily z montážních závodů skupiny Stellantis v Severní Americe. Očekává se, že výstavba začne ještě letos a výroba bude zahájena v prvním čtvrtletí roku 2025.

„Před necelým rokem jsme zahájili ambiciózní strategii elektrifikace, jejímž základem je pět giga továren v Evropě a Severní Americe,“ uvedl Carlos Tavares, generální ředitel Stellantis.

Společnost Samsung SDI bude ve svém závodě v Indianě využívat při výrobě bateriových článků a modulů pro elektromobily určených pro severoamerický trh špičkovou technologii své značky PRiMX. Společnost Samsung novou značku PRiMX pro výrobu špičkových baterií spustila v loňském roce a v lednu ji představila na veletrhu CES 2022.

Skupina Stellantis v rámci svého strategického plánu Dare Forward 2030 oznámila, že do roku 2030 chce po celém světě prodávat pět milionů bateriových elektromobilů ročně, přičemž v Evropě by měl být podíl BEV na prodeji osobních automobilů 100 % a v Severní Americe by měl podíl BEV na prodeji osobních vozů a pick-upů činit 50 %.

Skupina Stellantis rovněž plánuje zvýšit díky pěti plánovaným závodům na výrobu baterií a dalším dodavatelským smlouvám kapacitu baterií o 140 GWh na přibližně 400 GWh. Oznámení je součástí dlouhodobé strategie společnosti v oblasti elektrifikace, která počítá s celosvětovými investicemi do elektrifikace a vývoje softwaru do roku 2025 ve výši $35 mld. (€30 mld.). Transakce podléhá obvyklým podmínkám, včetně schválení regulačními orgány.

zdroj: tisková zpráva

The post Stellantis a Samsung postaví v USA továrnu na baterie first appeared on Hybrid.cz.