Stellantis investuje do solid-state baterií, chce je dostat na trh

Financování umožní celosvětový prodej solid-state baterií značky Factorial. Jedná se o technologii, která nabídne větší dojezd než v současnosti používaná lithium-iontová technologie.

Skupina Stellantis N.V. prostřednictvím své dceřiné společnosti dokončila spolu s dalšími investory investici do společnosti Factorial Energy (Factorial) v rámci kola financování řady D společnosti Factorial. Finanční prostředky budou použity na urychlení komerční výroby a rozšíření baterií SSB (solid-state battery) značky Factorial, robustní technologie, která nabízí až o 50 % větší dojezd než současná lithium-iontová technologie.

„Skupina Stellantis směřuje plnou rychlostí k elektrifikaci, v nabídce má již 33 elektromobilů a v příštích 18 měsících přijde na trh osm bateriových elektromobilů,“ uvedl Carlos Tavares, generální ředitel skupiny Stellantis. „Společně se společností Factorial a všemi našimi partnery budeme schopni rychle elektrifikovat naše portfolio značek pomocí bezpečných, čistých a cenově dostupných řešení.“ 

Skupina Stellantis na své akci EV Day v červenci 2021 oznámila svůj cíl představit do roku 2026 první konkurenceschopnou technologii baterií SSB.

„Neustále rychle postupujeme na cestě k našemu cíli, kterým je integrace naší technologie baterií SSB do vozidel našich zákazníků,“ uvedla Siyu Huang, spoluzakladatelka a generální ředitelka Factorial Energy. „Tato investice nám umožní nejen rozšířit naše hlavní výzkumné a vývojové aktivity, ale také posílit náš tým a investovat do výrobních zařízení, abychom mohli rychle zahájit komerční výrobu.“

Factorial v současné době buduje supermoderní pilotní výrobní závod, který mu umožní rozšířit kapacitu velkoformátových článků a vyrábět baterie pro zákaznické testy. Zařízení bude umístěno v oblasti Nové Anglie a jeho výstavba má být zahájena počátkem roku 2022.  

„Naše první baterie SSB s články o kapacitě 40 Ah prošly od svého vývoje v roce 2021 intenzivním testovacím programem,“ prohlásila Siyu Huang. „Těšíme se na další krok a na to, že našim zákazníkům nabídneme možnost naše baterie otestovat a ověřit.“

Technologie společnosti Factorial nabízí vysokou úroveň bezpečnosti při provozu a prodlužuje dojezd téměř o 50 %, čímž odstraňuje dvě hlavní překážky bránící širokému rozšíření elektromobilů mezi zákazníky. Její okamžitá kompatibilita se stávajícími výrobními infrastrukturami lithium-iontových baterií umožňuje výrobcům vozidel snížit náklady a složitost přechodu na jinou technologii baterií.

Společnost Factorial uzavřela společné dohody o vývoji (oznámené koncem roku 2021) se společnostmi Mercedes-Benz, Stellantis a Hyundai, třemi z deseti největších světových výrobců automobilů, kteří chtějí její baterie prodávat.

Inovace značky Factorial se opírají o technologii FEST (Factorial Electrolyte System Technology), která využívá patentovaný materiál pevného elektrolytu, jenž umožňuje bezpečný a spolehlivý výkon článků s vysokonapěťovými a vysokokapacitními elektrodami. Začátkem letošního roku se společnost Factorial stala první firmou, která dokázala vyrobit články s pevným elektrolytem o kapacitě 40 ampérhodin. Tyto články mohou pracovat při běžné teplotě, což dokazuje flexibilitu elektrolytu FEST.

zdroj: tisková zpráva

The post Stellantis investuje do solid-state baterií, chce je dostat na trh first appeared on Hybrid.cz.