Stellantis kupuje aiMotive, chce robotická auta

Stellantis urychluje výzkum v oblasti autonomního řízení akvizicí společnosti aiMotive, start-upu specializujícího se na umělou inteligenci a autonomní řízení.

Zástupci skupiny Stellantis N.V. a aiMotive, předního vývojáře softwaru pro autonomní řízení a pokročilých systémů umělé inteligence, oznámili uzavření dohody, na jejímž základě skupina Stellantis přebírá společnost aiMotive. 

Díky této akvizici bude skupina Stellantis moci konsolidovat své klíčové technologie umělé inteligence a autonomního řízení, rozšíří svou globální talentovou základnu a dodá dynamiku svému střednědobému vývoji nové platformy STLA AutoDrive

„Akvizice špičkových technologií umělé inteligence a autonomního řízení společnosti aiMotive je důležitým krokem v naší transformaci v přední technologickou společnost v oblasti udržitelné mobility,“ uvedl Yves Bonnefont, softwarový ředitel skupiny Stellantis. „Špičkové odborné znalosti a start-upový charakter společnosti aiMotive nám umožní ještě rychleji dosáhnout cílů našeho strategického plánu Dare Forward 2030.“

Portfolio high-tech produktů společnosti aiMotive se zaměřuje na čtyři klíčové oblasti související s umělou inteligencí a autonomním řízením: 

  • aiDrive: integrovaný softwarový balíček pro autonomní řízení; 
  • aiData: specializované datové nástroje a operace umělé inteligence; 
  • aiWare: odborné znalosti a duševní vlastnictví v oblasti křemíkových mikročipů; 
  • aiSim: softwarová simulace pro vývoj autonomního řízení. 

Softwarové týmy skupiny Stellantis již vyvíjejí tři nové technologické platformy (STLA Brain, STLA SmartCockpit, STLA AutoDrive), které budou od roku 2024 ve velkém měřítku nasazovány na čtyřech nových platformách vozidel STLA (STLA Small, STLA Medium, STLA Large, STLA Frame). Jak bylo oznámeno během akce Software Day skupiny Stellantis v prosinci 2021, očekává se, že tato softwarová strategie přinese do konce desetiletí přírůstek ročních příjmů ve výši přibližně 20 miliard eur, což je součástí ambiciózních cílů strategického plánu Dare Forward 2030, které podpoří i investice do elektrifikace a softwaru ve výši 30 mld. eur. 

AKTUALITA: Automobilky Ford a Volkswagen musely aktuálně odepsat miliardy dolarů kvůli nepovedené investici do start-upu Argo AI, také zaměřené na využití umělé inteligence v řízení aut. Někteří z více než 2000 zaměstnanců Argo AI budou moct přejít na pozice v automobilkách Ford či Volkswagen, jiní dostanou výpověď.

Společnost aiMotive sídlí v Budapešti, má pobočky v Německu, Spojených státech a Japonsku a po celém světě zaměstnává více než 200 vysoce kvalifikovaných pracovníků, včetně inženýrů specializujících se na umělou inteligenci a autonomní řízení. aiMotive bude fungovat jako dceřiná společnost skupiny Stellantis, která si zachová svou nezávislost a start-upovou kulturu.

Zakladatel společnosti aiMotive László Kishonti, bude i nadále zastávat funkci generálního ředitele. Bude dál prodávat tři oblasti svého současného portfolia technologických produktů, a to aiData, aiSim a aiWare, dalším partnerům. Skupina Stellantis zřídí správní radu, která bude dohlížet na společnost aiMotive a zároveň zachová její start-upovou kulturu založenou na rychlých inovacích. Tým aiMotive bude úzce spolupracovat s týmy autonomního řízení a umělé inteligence skupiny Stellantis. Dokončení této akvizice podléhá obvyklým podmínkám uzavření, včetně splnění antimonopolních požadavků.

zdroj: tisková zpráva

The post Stellantis kupuje aiMotive, chce robotická auta first appeared on Hybrid.cz.