Studenti Fakulty architektury ČVUT představí biologická města budoucnosti

Studentky a studenti nizozemského architekta a urbanisty Winyho Maase z ateliéru MVRDV, který v akademickém roce 2022/2023 působí jako hostující profesor na Fakultě architektury ČVUT, představí své práce na výstavě Biotopia.

Jak by mohla vypadat velká města budoucnosti, jejichž infrastrukturu nahradí biologické složky? A jak sladit v dokonalou harmonii moderní design s bující flórou a faunou? Odpovědi na ty nejsmělejší otázky týkající se urbanismu a životního prostředí nabídne výstava, jejíž vernisáž proběhne v atriu Fakulty architektury ČVUT v Praze (Thákurova 9) ve středu 18. ledna v 19 hodin. Výstavu zde bude možné navštívit do 20. února.

Studenti architektury vedení Winym Maasem a jeho spolupracovníky z výzkumného think-tanku The Why Factory se v zimním semestru věnovali nejzávažnějším globálním problémům současnosti a jejich dopadu na život ve městech. Zabývali se širokou škálou témat od lokální městské produkce potravin po úplnou soběstačnost metropolí, zkoumali například i způsoby, jak docílit toho, aby města svítila jen když je to potřeba. „Jsem zastáncem hustších, zelenějších, atraktivnějších a obyvatelnějších měst,“ přibližuje východiska své práce Winy Maas. Vizionářskou Biotopii, jež se ocitla i v názvu výstavy, vidí jako svět, kde je vše, co lidé a ostatní organismy potřebují k životu, dodáváno samotným městem bez uhlíkové stopy a dalšího ničení planety. 

Winy Maas. foto: MVRDV

Winy Maas je první osobností, jež přijala roli hostujícího profesora na Fakultě architektury ČVUT. „Ateliér hostujícího profesora má za cíl přivést na fakultu mezinárodně uznávané architekty, aktuální témata i nové metody výuky. Jsem nadšený, že můžeme našim studentům a studentkám nabídnout dva semestry pod vedením právě Winyho Maase a věřím, že bude inspirací i obohacením pro akademickou obec i odbornou komunitu,“ říká Dalibor Hlaváček, děkan Fakulty architektury ČVUT v Praze.

„Spolupráce s Winym Maasem byla pro nás výzva i úžasná příležitost. Byly to těžké měsíce skupinové práce, která otestovala naši vynalézavost, otevřenost i schopnost koordinace. Museli jsme změnit způsob, jakým přemýšlíme, abychom mohli přijít s inovativními nápady, abychom mohli snít,“ charakterizuje práci v ateliéru Barbora Strnadová, studentka magisterského programu. „Analyzovali jsme vliv člověka na přírodu, ale také potenciál přírodních materiálů. Navrhli jsme řadu designových řešení kompenzujících nadměrné využívání zdrojů planety Země a vytvořili biosvět, kde mohou lidé žít v symbióze s přírodou,“ dodávají další ze studentek Lucie Řeháková a Magdaléna Pourová.

Winy Maas, profesor na Technické univerzitě v Delftu, spojuje praxi s výzkumem. Je zakladatelem think-tanku The Why Factory, který zkoumá možnosti rozvoje měst budoucnosti, a ateliéru MVRDV, oceňovaného za inovativní přístup k architektuře budov, měst i krajiny. Mezi nejznámější stavby MVRDV patří například nizozemský pavilon na EXPO 2000, amsterdamský Crystal Houses s unikátní fasádou ze skleněných cihel nebo velkolepá tržnice Markthall v Rotterdamu.

V ateliéru vznikl i návrh prvního veřejně přístupného depozitáře uměleckých děl na světě Depot Boijmans Van Beuningen. Energeticky udržitelná budova v centru Rotterdamu má tvar obří salátové mísy pokryté zrcadly a na její střeše je březový les. V Česku se architektonická kancelář MVRDV loni zúčastnila soutěže na budovu Moravského židovského muzea Mehrin v Brně.

zdroj: tisková zpráva

The post Studenti Fakulty architektury ČVUT představí biologická města budoucnosti first appeared on Hybrid.cz.