Studie zaměřená na zlepšení pěstitelství jahod pod LED osvětlením

Delphy Improvment Centre (expertní společnost zaměřená na výzkum jídla a rostlin) a společnost Fluence (Osram) budou analyzovat dopad doplňkového osvětlení na produkci jahod v evropských slenících. Fluence patří mezí přední společnosti zaměřené na poskytování energeticky účinných LED řešení pro konopí a výrobu potravin.

Johody jsou tradičně pěstovány na venkovních plantážích s velkou citlivostí na teplotu, což omezuje farmáře na severní polokouli na sezónní cykly. Nová studie zkoumá možnosti jak pomocí doplňkového osvětlení dosáhnout efektivního pěstování v kontrolovaném prostředí během celého roku.

Dle Davida Hawleyho, vedoucího výzkumu společnosti Delphy, jsou jahody obzvláště citlivé na své prostředí. Výzkum dává příležitost dozvědět se více o produkci konzistentních a vysoce výnosných jahodových rostlin pod LED osvětlením, pro podpoření produkční schopnosti pro evropské trhy.

Pěstitelé hledají optimalizované strategie osvětlení a chtějí pochopit, jak jejich rostliny zareagují na různá umělá světla a jejich vlnové délky. Studii Fluence je zaměřená na zodpovězení jejich otázek a objevení nového vývoje v osvětlovací technologii, která ovlivní celý kultivační systém.

Zdroj: ledinside.com