Sváteční vysílání Českého rozhlasu nabídne posluchačům pohádky, debaty nebo hudební výlety do evropských metropolí

Vánoční atmosféru posluchačům stanice Český rozhlas Radiožurnál zpříjemní speciální vydání rozhovorů Lucie Výborné, kam si její hosté přivedou i své blízké. Herec Miroslav Hanuš přivede manželku Janu, neurochirurg Vladimír Beneš otce Vladimíra Beneše staršího, také uznávaného neurochirurga, nebo režisér Jiří Strach bratra Petra.

Stanice Český rozhlas Plus nabídne o vánočních svátcích hodinové bilance dění v ekonomice, politice, kultuře, ve světě reálném i virtuálním, výběr a vývoj hlavních investigativních případů komentovaných jejich autory nebo tradiční seriál Vědecký pohled na slavné pohádky. Vánoční poselství prezidenta republiky Miloše Zemana bude stanice mluveného slova vysílat živě ve čtvrtek 26. prosince a následovat bude hned debata renomovaných komentátorů o jeho hlavních tématech.

Premiérové pohádky, hudba a také svátečně laděné rozhovory ovládnou stanici Český rozhlas Dvojka. Cyklus Hudba, kterou mám rád, představí posluchačům od 24. do 26. prosince postupně sváteční zastavení nad oblíbenými nahrávkami Štefana Margity, Zdeňky Žádníkové-Volencové a Rudolfa Křesťana. V úterý 24. prosince představí posluchačům Tereza Kostková v pořadu Blízká setkání šéfkuchaře Radka Davida, se kterým si bude povídat o štědrovečerní kuchyni po celém světě. Štědrý večer pak bude patřit premiéře pohádky Pastýřská koleda. Další večery se mohou posluchači těšit na premiéru původního rozhlasového muzikálu Malý princ na motivy stejnojmenné knihy Antoina de Saint Exupéryho nebo na četbu na pokračování Jeho Veličenstvo Doktor aneb Chůvou v Americe.

Verše, povídky i životní příběh básníka, překladatele Ivana Blatného, od jehož narození uplyne 21. prosince sto let, se budou prolínat vánočním programem stanice Český rozhlas Vltava. Moderátoři stanice se společně s posluchači vydají za vánoční hudbou do několika evropských metropolí a připraveny budou i záznamy koncertů orchestrů ze Stuttgartu, Helsinek či Rigy. Štědrý večer na Vltavě bude patřit rozhlasové hře. V pohádkovém příběhu Josefa Kajetána Tyla Čert na zemi, kde v příběhu o vdavekchtivé Káče a čertu Salamandrovi, který poprvé zavítá na zemi mezi hříšníky, vystupují Miroslav Táborský, Jana Paulová nebo Stanislav Zindulka.  Slavnostní večer zakončí tradičně Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby.

Speciální program na vánoční svátky připravilo i Radio Wave. Na Štědrý večer se posluchači mohou těšit na živý vánoční speciální díl kontaktního hudebního pořadu Volej s Hanou Řičicovou a Matějem Samcem, výběr těch nejlepších aktualizovaných biblických příběhů v podání Alexandra Fleka z nového podcastu Parabible i metalovou hodinku Viktora Paláka pro všechny, kteří ke kaprovi nemusí koledy.

Silvestrovský program rozsvítí na stanici Český rozhlas Vltava speciální pořady v New Yorku usazeného jazzmana Ondřeje Pivce či excentrické hudebnice Vladivojny La Chia. Od 23 hodin bude éter patřit Oto Klempířovi a jeho hostů z kapely JAR – mimo jiné novinky ze své chystané desky představí Dan Bárta.

Oslavy posledního dne roku 2019 začnou na vlnách Radia Wave v 18 hodin premiérou dvouhodinového záznamu z pub kvízu pořadu Kompot, v němž si mohou posluchači otestovat svoje znalosti české i zahraniční popkultury. Následovat bude premiéra improvizované rozhlasové hry Radio Ivo s Johanou Ožvold, Petrem Markem a Mariánem Moštíkem a brněnského vydání Talkshow Radia Wave: Velký špatný s hosty Zuzanou Fuksovou, Prokopem Holoubkem a DJ Kewu. Silvestrovský večer vyvrcholí již tradičně od 22 hodin živou zábavnou show Buchta s Kompotem, ve které Ivana Veselková, Hana Biriczová a jejich hosté zhodnotí uplynulý rok ze všech stran.

Novoročním hostem v Blízkých setkáních Terezy Kostkové na stanici Český rozhlas Dvojka bude generál Petr Pavel, odpoledne pak po 13. hodině si na vlnách regionálních stanic Českého rozhlasu mohou posluchači zpříjemnit rozhovorem Luboše Xavera Veselého se Zbigniewem Czendlikem. Večer po 20. hodině mají regionální stanice pro své posluchače připraven novoroční dárek: premiéru rozhlasové hry George Agathonikiadise Úsměv samoty. Hlavní roli v tragédii o samotě, lásce a jednom zachráněném osudu ztvárnil Miroslav Donutil.