Světová automobilka podpoří výrobu elektrických letounů

Stellantis vstupuje do výroby elektrických letounů společnosti Archer a poskytne strategické financování určené pro rozvoj.

Společnosti Stellantis a Archer spojily své síly za účelem výroby letounů eVTOL Midnight značky Archer. Stellantis výrobu letadel podpoří svými odbornými znalostmi a špičkovými výrobními technologiemi, zkušenostmi svých týmů a kapitálem.

Přínos skupiny Stellantis umožní společnosti Archer uspořit stovky milionů dolarů a posílí tím plán uvedení produktu firmy Archer na trh. Cílem skupiny Stellantis je sériová výroba letounu eVTOL společnosti Archer, přičemž v této aktivitě bude Stellantis vystupovat jako výhradní smluvní výrobce.

Skupina Stellantis poskytne až 150 milionů dolarů vlastního kapitálu, který může společnost Archer podle svého uvážení čerpat v letech 2023 a 2024. Stellantis plánuje zvýšit svůj strategický podíl ve společnosti Archer prostřednictvím následného nákupu akcií společnosti Archer na volném trhu.

Stellantis a Archer budou spolupracovat na vybudování nedávno oznámeného výrobního závodu společnosti Archer v Covingtonu ve státě Georgia. V této továrně má být v roce 2024 zahájena výroba letounů Midnight.

Midnight je bezpečný, udržitelný a tichý letoun s odhadovaným užitečným zatížením více než 450 kg, který je určen pro přepravu čtyř cestujících a pilota. S doletem 160 km je Midnight optimálním řešením pro krátké po sobě jdoucí lety v délce přibližně 30 km s dobíjecí dobou mezi jednotlivými lety přibližně 10 minut.

zdroj: tisková zpráva

The post Světová automobilka podpoří výrobu elektrických letounů first appeared on Hybrid.cz.