Teorie her v praxi: odpověď bez otázky

pravidelné páteční „přetištění“ staršího článku

(Autoři knihy, z níž tento příklad pochází, mimochodem žertují o tom, že otázku nemohou uvést kvůli současné americké posedlosti copyrighty. :-) )

Na výběr jsou následující odpovědi:

4 Pí centimetrů čtverečních
8 Pí centimetrů čtverečních
16 Pí centimetrů čtverečních
16 centimetrů čtverečních
32 Pí centimetrů čtverečních

Jakou tipujete správnou odpověď? Jak mohla znít otázka? Samozřejmě nejde odpovědět s jistotou, ale lze navrhnout postup, v rámci kterého se pokusíme vžít do pozice učitele, jenž test připravoval…

Zdroj: A. K. Dixit, B. J. Nalebuff: The Art of Strategy: A Game Theorist’s Guide to Success in Business and Life

Řešení z knihy uvedeme za týden, bude myslím velmi zajímavé sledovat, nakolik je příslušná dedukce „univerzální“.

Aktualizace: Většina z návrhů se shoduje s autory knihy, kteří za „správnou“ odpověď pokládají také 16 Pí centimetrů čtverečních.
Dedukce uvedená v knize, jistě nikoliv jediná možná, nicméně působící věrohodně:

16 centimetrů čtverečních se příliš liší od ostatních odpovědí, takové možnosti nebývají správně. Na otázku, kde by správná odpověď byla 16 centimetrů čtverečních, by nejspíš v tomto kontextu správně odpověděli všichni („proč by tam, mělo být nějaké Pí?“).
Ostatní odpovědi obsahující Pí a centrimetry čtvereční nejspíš nasvědčují, že otázka se týkala obsahu kruhu (poznámka: v komentářích je ovšem správně podotknuto, že by mohlo jít i o povrch koule). Nabízejí se tedy čísla, která jsou druhými mocninami. Pokud by správná odpověď byla 4 Pí centimetrů čtevečních (poloměr 2), pak by ale ke správnému výsledku došel i ten, kdo zamění vzoreček pro obsah a pro obvod kruhu. Naopak v případě, že zadaný kruh má poloměr 4, pak kdo se splete a použije vzoreček pro obvod, zaškrtne (2PiR), odpověď 8 Pí centimetrů čtverečních. Kdo chybně „zkombinuje“ oba vzorčeky (2PiR na 2), dostane 32 Pí centimetrů čtverečních.
Otázka je tedy zvolena tak, aby připouštěla správnou odpověď jen při správném postupu. Navíc jsou další odpovědi voleny tak, aby byly pro ty, kdo použijí chybný vzoreček, „návodné“.