Tesla: budeme vyrábět 20 milionů aut ročně

Tesla uspořádala Den investorů. Ohlásila spoustu zajímavých novinek a přiblížila třetí část svého Velkého plánu.

Akcie společnosti Tesla od počátku roku výrazně rostly. Po Dni investorů se ale z nových výšin opět o něco propadly. Mnohé totiž zklamalo, že Tesla neohlásila nové auto. To, co předvedla, je ale ve skutečnosti možná ještě důležitější.

Tesla přiblížila, jak se chce v letech budoucích stát hegemonem v oblasti nové udržitelné energetiky. Elon Musk se v úvodu zaměřil na to, jak moc neefektivní je fosilní energetika. Takže ačkoliv svět „sežere“ 165 PWh energie ročně a velká část z toho jsou fosilní paliva, užitečné energie je z toho jen asi třetina až polovina. A právě jen tuhle část bude potřeba nahradit obnovitelnými zdroji – a dostat se asi na 82 PWh/rok.

Přechod na elektromobilitu je klíčem k obrovskému množství úložné kapacity i zefektivnění spotřeby energie. foto: Tesla

Klíčem k udržitelné budoucnosti je podle Elona Muska obrovské množství bateriových úložišť. Podle hrubých propočtů Tesly je to asi 240 TWh. „To je hodně baterií, ale dá se toho dosáhnout,“ řekl doslova Musk. A dodal, že jde o kombinaci elektromobilů a stacionárních baterií, což je skutečně klíčové. K tomu bude potřeba 30 TW výrobních kapacit obnovitelných zdrojů. To vše bude podle Tesly stát asi 6-10 bilionů dolarů (zdaleka největší část půjde na elektromobily), od těžby nerostů až po finální výrobu a instalaci.

Hlavní zprávou celé tříhodinové prezentace Dne investorů by podle Muska měla být „naděje a optimismus“. „Optimismus založený na skutečné fyzice a propočtech, ne božných přáních,“ dodal. Planeta se podle něj přesune k ekonomice založené na obnovitelných zdrojích a stane se tak ještě za našich životů.

Zajímavé střípky z prezentace:

  • Další klíčový prvek v elektrifikaci naší civilizace jsou tepelná čerpadla. Vytápění spotřebovává obrovské množství fosilních zdrojů, tepelná čerpadla jsou velmi efektivní náhradou. Elon Musk zmínil, že někdy by Tesla mohla začít vyrábět vlastní tepelné čerpadlo pro domácnosti.
  • Tesla Model 3 je energeticky 4x efektivnější než Toyota Corolla. Na stejné množství energie ujede 4x delší zdálenost.
  • Průmyslová výroba (cement, ocel apod.) vyžaduje obrovské množství tepla. Tady se nabízí využití vodíku vyráběného z přebytečné energie z obnovitelných zdrojů. „Vodík se nebude smysluplně využívat v dopravě. A ani by neměl,“ řekl k tomu Musk. „Když už chemický zdroj, tak metan,“ dodal.
  • Tesla by v budoucnu chtěla nabízet elektromobily s obousměrným nabíjením. Nejspíš to ale bude fungovat jen s domácí baterií Tesla Powerwall.
  • Tesla už vyrobila 4 miliony aut.

zdroj: Tesla

The post Tesla: budeme vyrábět 20 milionů aut ročně first appeared on Hybrid.cz.