Tesla chce v Mexiku vyrábět novou generaci elektromobilů

Včera mexický prezident potvrdil, že Tesla tam postaví novou továrnu. Dnes firma zveřejnila nemnohé detaily.

V rámci Dne investorů Tesla potvrdila, že skutečně postaví novou gigatovárnu nedaleko Monterrey ve státě Nuevo León. To je ale vlastně tak nějak všechno, co o nové Tesla továrně víme. Dál už firma potvrdila jen to, že se tam budou vyrábět vozidla založená na „nové platformě“.

Co přesně to znamená se můžeme jen dohadovat. Logické by bylo, pokud by šlo o platformu velmi levného elektromobilu s cenou kolem $25 000. Tedy tolik diskutovaný Tesla Model 2 nebo také Model E – malá levná Tesla, o které se tak dlouho mluví, ale zatím ji nikdo nikdy neviděl.

Zatím ani není jasné kdy se začne stavět ani kdy bude hotovo. V případě předchozích gigatováren Šanghaj, Texas a Berlín ale vždy bylo hotovo během jednoho až dvou let poté, co se koplo do země. Elon Musk dlouhodobě o gigafactories říká, že jsou to „stroje, které vyrábějí stroje“ a neustále je vylepšuje. Je například jednou z prvních automobilek, která pro výrobu aut používá obří vstřikovací lisy italské značky IDRA.

Jedním z důvodů, proč si Tesla zvolila Monterrey, je kromě levné a dostatkové pracovní síly také blízkost ke Gigatovárně Texas. Ta je asi sedm hodin jízdy. Tesla si dokonce vyjednala vlastní pruh na tamním hraničním přechodě mezi USA a Mexikem.

zdroj: Tesla

The post Tesla chce v Mexiku vyrábět novou generaci elektromobilů first appeared on Hybrid.cz.