Tesla Cybertruck se konečně zbaví starého neduhu, který trápí i běžná auta

Tesla potvrdila, že Tesla Cybertruck bude její první auto, které nahradí starý 12V systém novým 48V. Právě olověné 12V baterie jsou pro elektromobily častým zdrojem problémů.

Tesla potvrdila svůj záměr v rámci Dne investorů. Už dříve nahradila 12V olověné baterie za 12V li-ion baterie. Nyní bude Tesla Cybertruck prvním vozem Tesla (a možná mezi prvními auty vůbec), který využije 48V li-ion baterii pro své nízkonapěťové elektrické rozvody.

foto: Tesla

Protože elektromobil je vlastně počítač na kolech, nároky na elektrický zdroj jsou vysoké. A olověné baterie už je často nedokáží plnit. Dříve byly častým zdrojem problémů nejen elektromobilů Tesla a vyžadovaly výměnu třeba i každé čtyři roky. Nové li-ion baterie by měly mít stejnou životnost, jako celý vůz! Tedy stejně jako hlavní trakční baterie. Navíc jsou li-ion baterie menší a lehčí, a to až o 87 %.

Tesla potvrdila, že po Tesla Cybertruck využijí 48V systém všechny elektromobily značky. A také robot Tesla Optimus! 48V systém výrazně zvýší efektivitu celého systému a sníží náklady i hmotnost součástek.

zdroj: InsideEVs

The post Tesla Cybertruck se konečně zbaví starého neduhu, který trápí i běžná auta first appeared on Hybrid.cz.