Tesla má jeden z nejlepších superpočítačů na světě

Tesla ukázala nový obrázek svého vylepšeného superpočítače, který je nyní považován za sedmý nejvýkonnější počítač na světě.

První informace o projektu Dojo“, jak se kódově superpočítač Tesla označoval, se objevily v polovině roku 2020. Už tehdy bylo jasné, že se primárně bude využívat pro trénink umělé inteligence v rámci Tesla Autopilot. Později ale Musk upřesnil, že Tesla výhledově bude společností zaměřenou na robotiku a umělou inteligenci.

V polovině roku 2021 se objevily první fotky superpočítače Tesla. Už tehdy patřil mezi 10 nejvýkonnějších na světě. Využíval se pro trénink neuronové sítě, která následně podporuje asistenční systém Tesla Autopilot v autonomním řízení.

SOUVISEJÍCÍ: Tesla brzy ukáže humanoidního robota jménem Optimus

Původní informace hovořily o tom, že superpočítač Tesla se bude skládat ze tří clusterů. Andrej Karpathy, bývalý šéf AI v Tesle (odešel letos v červenci, v Tesle byl pět let), mimochodem původem Slovák, na konferenci odhalil podrobnosti o prvním clusteru. Ten má 720 uzlů s 8x NVIDIA A100 80GB (celkově 5760 GPU), 10 PB NVME úložiště @ 1.6 TBps a výkon 1,8 exaFLOPS. Tesla zpracovává neuvěřitelné množství obrazových dat ze své flotily více než 1 milionu vozidel, která používá k trénování neuronových sítí.

Tim Zaman, vedoucí inženýr infrastruktury a platformy umělé inteligence Tesly aktuálně potvrdil, že firma nedávno upgradovala grafické procesory superpočítače a zveřejnil nový obrázek. Nově tak jde o typ 7360 A-100(80GB). Tesla k sobě podobnými zprávami především chce přitáhnout další chytré mozky.

zdroj: Electrek.co

The post Tesla má jeden z nejlepších superpočítačů na světě first appeared on Hybrid.cz.