Tesla otevřela svůj nabíjecí konektor, zvládne až 900 kW

Tesla otevřela svůj nabíjecí konektor třetím stranám. Chce z něj udělat severoamerický standard. Zajímavé také je, že zvládne až výkon 900 kW!

V letech 2008-2012 kdy Tesla začala vyvíjet a vyrábět svůj první sériový elektromobil Tesla Model S, neexistoval na světě ani v USA dominantní standard nabíjení elektromobilů. Tesla proto vyvinula svůj vlastní, který od té doby úspěšně používá ve všech svých elektromobilech.

V Evropě se nicméně mezitím vyprofiloval jako dominantní standard CCS, na který zde Tesla také nedávno přešla. Volkswagen ho mezitím exportoval do USA v rámci sítě Electrify America a Tesla mu dokonce ohlásila větší podporu i tam. Teď ale Tesla otáčí. Svůj standard přejmenovala na North American Charging Standard (NACS) a hodlá z něj udělat tamní standard.

„Vyzýváme provozovatele nabíjecích sítí a výrobce vozidel, aby do svých zařízení a vozidel umístili nabíjecí konektor a nabíjecí port Tesla, nyní nazývaný North American Charging Standard (NACS). NACS je nejrozšířenější nabíjecí standard v Severní Americe: V nabíjecí síti Tesla Supercharging je o 60 % více míst NACS než ve všech sítích vybavených CCS dohromady,“ píše doslova Tesla.

Většina severoamerických výrobců elektromobilů dnes nicméně svá auta dodává s CCS. A není jasné, zda Tesla hodlá s některými z nich jednat o změně. Někteří provozovatelé sítí nabíjecích stanic už nicméně úpravy připravují.

Z pozice společnosti Tesla jde o zajímavý krok. Plní hned několik cílů. Mohl by k síti Tesla Supercharger, kterou se automobilka chystá otevřít třetím stranám, přivést více zákazníků i bez potřeby různých adaptérů. Za druhé, vláda amerického prezidenta Bidena aktuálně vyčlenila miliardy na podporu elektromobility. Mimo jiné i nabíjecích sítí. Nabíječky ale musí dle podmínek „podporovat nabíjení automobilů víc než jednoho výrobce“. Což aktuálně síť Tesla Supercharger neplní. Pokud by ale standard Tesla/NACS přijala alespoň jedna další automobilka, mohla by si na vládní peníze sáhnout i Tesla.

V podrobných specifikacích NACS lze pak vyčíst i několik dalších zajímavostí. Třeba to, že nabíjecí konektory Tesla mají potenciál využívat až výkon 900 kW! V současné době využívají maximálně 250 kW. Což také naznačuje, že se v budoucnu dočkáme u elektromobilů Tesla 800V architektury.

zdroj: Tesla, Electrek.co

The post Tesla otevřela svůj nabíjecí konektor, zvládne až 900 kW first appeared on Hybrid.cz.