Tesla představila robota Optimus! Překvapil cenou, ale ne schopnostmi

Elon Musk a jeho Tesla na AI Day 2 ukázali naživo humanoidního robota Optimus. Umí chodit a uchopovat věci.

Elon Musk dlouhodobě predikuje, že hlavním problémem továren budoucnosti budou zaměstnanci. Ve svých Tesla Gigatovárnách s nimi má problémy už dnes. Mimo jiné i proto se rozhodl, že si postaví vlastního humanoidního robota nazvaného nejprve Tesla Bot, později Tesla Optimus.

Naživo ho poprvé představil na aktuální akci Tesla AI Day 2. Ta má primárně za úkol přilákat do firmy nové talenty, v tomto případě na umělou inteligenci (AI). V celkem tříapůlhodinové prezentaci vývojáři dopodrobna rozebírají hardware i software nového robota.

Teslabot - humanoidní robot Tesla Optimus - by mohl v první verzi přijít na světlo světa snad už příští rok. Podle "Elonova" času... foto: Tesla
Takhle nějak by měla vypadat finální verze robota Tesla Optimus. foto: Tesla

Na pódiu přitom Elon Musk uvedl dva roboty – jeden starší prototyp Bumble C, který sám přišel, zamával publiku a ukázal, že umí např. přeskládávat předměty. Druhý, novější prototyp Tesla Optimus, už byl vybaven aktuátory, baterií (2,3 kWh) a elektronikou vyrobenými přímo v Tesle, ale neuměl ještě chodit. Naučit ho to bude prý trvat několik pouze dnů až týdnů.

Díky 2,3kWh baterii dokáže Tesla Optimus pracovat jeden celý den. Důležitější než hardware je v tomto případě software. Jde o stejný Tesla Autopilot software, který Tesla využívá pro autonomní řízení svých elektromobilů. Jen je vytrénován na jiný typ úkonů. Robot Tesla Optimus má pět pohyblivých prstů a palce.

To nejdůležitější z Tesla AI Day 2:

Kompletní záznam Tesla AI Day 2:

Humanoidních robotů už byla v průběhu uplynulých let vyvinuta celá řada. Mezi nejznámější patří např. Atlas od firmy Boston Dynamics. Tito roboti ale nejsou narozdíl od Tesla Optimus navrženi tak, aby je bylo možné relativně levně vyrábět v milionových sériích. A navíc údajně nemají tak pokročilou umělou inteligenci jako má právě Tesla. Elon Musk tvrdí, že pořizovací cena robota Tesla Optimus bude pod $20 000, tedy pod půl milionu korun.

zdroj: vlastní

The post Tesla představila robota Optimus! Překvapil cenou, ale ne schopnostmi first appeared on Hybrid.cz.