Tesla si patentovala laserové stěrače, které elektromobily je dostanou?

Tesla inovuje na všech frontách. Už před dvěma lety si tamní inženýři řekli, že běžné stěrače nejsou dost dobré. A vymysleli laserové.

Teď si laserové stěrače nechala Tesla oficiálně patentovat. Americký patentový úřad tento patent posvětil právě před několika dny. Jeho oficiální název zní: „Pulzní laserové čištění nečistot nahromaděných na skleněných prvcních vozidel a fotovoltaických sestavách.“ Teoreticky by tak mohlo být možné využít laserové stěrače také k čištění fotovoltaických solárních panelů.

Samozřejmě se už spekuluje, které elektromobily značky Tesla tyto nové laserové stěrače dostanou. Když byl představen Tesla Cybertruck, nebyl vybaven žádnými stěrači, a tak se přímo nabízí právě tento elektrický pick-up truck.

Nákres z patentu Tesly na laserové stěrače. foto: Tesla

Jenže před dvěma lety se souběžně objevily zprávy, že Tesla pracuje ještě na jednom typu stěračů, ale to elektromagnetických. Tehdy se Tesla nechala slyšet, že současný systém dvojice stěračů má mnoho nevýhod. Spoustu mechanických součástí, které podléhají opotřebení, jsou energeticky náročné a navíc si nedokáží poradit se speciálně tvarovanými skly.

Nový typ elektromagnetického stěrače se dle navrženého patentu díky lineárnímu motoru pohybuje horizontálně v elektromagnetické kolejnici umístěné pod kapotou. Což zní o dost realističtěji, než laserový stěrač. Ale třeba pro nový Tesla Roadster?

zdroj: Electrek

The post Tesla si patentovala laserové stěrače, které elektromobily je dostanou? first appeared on Hybrid.cz.