Tesla: tržní kapitalizace přesáhla 1 bilion dolarů, Elon Musk se diví

Díky včera oznámené zakázce na 100 000 elektromobilů Tesla se tržní kapitalizace americké automobilky přehoupla přes magických $1000 miliard neboli jeden bilión. Elon Musk se nad tím podivuje.

Tesla se tak probojovala do úzké skupiny firem, jejichž tržní hodnota přesáhla 1 bilión dolarů. Trvalo jí to z nich nejkratší druhou dobu – pouhých 11 let po vstupu na burzu, o dva roky víc než Facebooku. Společnosti Apple to trvalo nejdéle, 37 let. Následují Microsoft (33), Amazon (21), Google (15) a nyní Tesla. Nejhodnotnější společností na světě je dnes s přibližně $2,5 biliony Apple.

Elon Musk nejprve potvrdil, že zmíněná zakázka na 100 000 elektromobilů Tesla pro autopůjčovnu Hertz byla bez slevy. Podivil se pak, že zpráva poslala akcie Tesla tak vysoko. „Tesla má spíš problém s náběhem výroby než s poptávkou,“ řekl doslova. V minulosti už několikrát příliš vysokou cenu akcií Tesly krizitoval. Nedávno ovšem zmínil, že do roku 2025 by mohla stoupnout ze současných $1000 na $3000 (tedy $15 000 před dělením).

Nutno proto dodat, že aktuální růst ceny akcií nebyl dán čistě zakázkou pro Hertz, ale spíš oznámením Morgan Stanley o tom, že navyšuje cílovou cenu na $1200.

zdroj: Electrek.co

The post Tesla: tržní kapitalizace přesáhla 1 bilion dolarů, Elon Musk se diví first appeared on Hybrid.cz.