Tesla už vyrobila 1 milion článků 4680, Gigatovárnu Texas otevře 7. dubna

Elon Musk ohlásil, že Gigatovárna Texas v Austinu se otevře 7. dubna. Kromě toho Tesla slaví 1 milion vyrobených článků nové generace 4680.

Nejnovější gigatovárna/gigafactory Tesla Austin Texas konečně vypadá tak, jak měla původně vypadat první Gigatovárna Nevada/Reno. Tedy tvar obřího diamantu. Stále ale chybí střecha kompletně pokrytá solárními panely. V Gigatovárně Texas se začnou vyrábět elektromobily Tesla Model Y nové generace vybavené bateriovými články 4680.

Postupně by ale měla být výroba rozšířena také na Tesla Semi, Tesla Cybertruck, Tesla Model 3 a možná i další modely. Slavnostní otevření se ponese, jak je u Tesly a Elona Muska dobrým zvykem, ve stylu velké párty. Hosté si nejspíš budou moct projet také novou generaci Modelu Y. Elon Musk na Twitteru potvrdil, že pozvánky se brzy začnou rozesílat.

Tým Tesla zodpovědný na rozjezd hromadné výroby bateriových článků 4680 slaví klíčový milestone: 1 milion vyrobených kusů. foto: Tesla

S touto informací úzce souvisí i fakt, že Tesla ohlásila 1 miliony vyrobených bateriových článků typu 4680. Jde o novou generaci bateriových článků, které si Tesla sama vyvinula. Díky nim bude moct elektromobily vyrábět výrazně levněji s použitím velkých odlitků klíčových částí karoserie, využít baterii jako strukturální součást a navíc i baterii výrazně zlevnit. Navíc mají mít životnost až 1 milion mil (1,6 mil. km). Pokud jich bude jedna baterie Modelu Y obsahovat přibližně 1200 kusů (obsahuje 5x více energie než články 2170), má v současné době Tesla zásobu pro výrobu 830 kusů elektromobilů.

Právě náběh masové výroby bateriových článků 4680 by se mohl stát úzkým hrdlem výroby nové generace elektromobilů Model Y a posléze i dalších elektromobilů, jako je Cybertruck, Tesla Semi a dalších. Bateriové články 4680 nabídnou až 6x vyšší výkon než články 2170. Odhaleny byly teprve v polovině roku 2020 v rámci speciálního „Tesla Battery Day“.

zdroj: Tesmanian, Tesmanian

The post Tesla už vyrobila 1 milion článků 4680, Gigatovárnu Texas otevře 7. dubna first appeared on Hybrid.cz.