Tesla vyrobila už 3 miliony aut, roste exponenciálně

Necelých patnáct let trvalo Tesle vyrůst z nuly na tři miliony vyrobených aut. Co ji čeká během dalších 10 let?

Tesla byla založena v roce 2004. První elektromobily začala vyrábět v roce 2008. Tehdy šlo ještě o takřka „na koleně“ montované přestavby britské značky Lotus prodávaná pod označením Tesla Roadster. Průmyslová výroba začala v roce 2012 s elektromobilem Tesla Model S, který se vyrábí a prodává dodnes.

Když se růst počtu vyrobených/prodaných aut zobrazí na grafu, upozorňuje Elon Musk, že vypadá jako jeden z těch „markeťáckých“ exponenciálních grafů, se kterými se chce prezentovat každá firma. Jen málokdy se ale odrážejí v realitě. Právě nedávno Tesla oznámila, že až dosud hlavní továrna Tesla Fremont vyrobila už 2 miliony aut. Jen o pár týdnů později je tu celková trojka s tím, že se o ni postarala samozřejmě zejména Gigafactory Šanghaj. Už se ale také rozjížděj Gigatovárna Berlín a Gigafactory Texas, které brzy začnou chrlit další stovky tisíc aut ročně.

foto: Tesla

Jen Gigatovárna Šanghaj má aktuálně roční kapacitu >750 000 aut a míří na milion. Elon Musk na aktuálním setkání akcionářů řekl, že k dosažení 20 milionů vyrobených aut bude potřeba 12 Gigatováren. Proto se aktuálně objevil spekulace o nové gigafactory v Kanadě. Skutečné místo, kde nová gigatovárna vyroste, má Tesla oznámit do konce letošního roku. Letošek má ukončit s roční výrobou 2 milionů aut ročně.

zdroj: Tesla

The post Tesla vyrobila už 3 miliony aut, roste exponenciálně first appeared on Hybrid.cz.