Toshiba představila LiDAR s 300 m dosahem

Japonská společnost Toshiba Corporation představila významný pokrok ve zmenšení laserové projektorové jednotce LiDAR, a to na pouhou jednu čtvrtinu velikosti předchozí verze z června 2021.

S použitím dvou nových projektorových jednotek má nový LiDAR dlaňovou velikost pouze 206 cm³. Jeho dosah byl naopak posunut na vzdálenost až 300 m s rozlišením obrazu 1200 x 84 pixelů. Může být konfigurován s flexibilními kombinacemi projektorových jednotek, aby zvládl různé aplikace detekce dlouhého dosahu a širokého úhlu.

Dle vyjádření Toshiby, k rozšíření dosahu laseru vyzařovaného jedním projektorem se musí zvýšit jeho intenzita. V tom případě se musí také zvýšit jeho vyzařovací šířka, k eliminaci paprsku, který se zaměřuje na malý bod a je dostatečně silný. Problém je v tom, že širší vyzařování vyžaduje větší projektor. Řešením společnosti Toshiba je LiDAR, který může využívat několik malých projektorových jednotek jako zdroje laserového paprsku. Všechny vyzařují paprsek bezpečný pro oči a ve stejném směru, což zvyšuje efektivní dosah. Tento přístup také snižuje celkovou velikost LiDAR.

V testech Toshiba potvrdila, že inovativní LiDAR má dosah 300 m, což je 1,5krát více než jeho předchozí prototyp s jediným projektorem. Ve velmi jasném slunečním světle (100 000 luxů), ukázal dvouprojektorový LiDAR také mnohem více detailů na naskenovaném obrázku než jeho předchůdce.

Zdroj: ledinside.com